Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 194

bude vydána r. 1908. V roce uplynulém byly pořádány dvě členské schůze s přednáškami a 3 poučné výlety. Knihovna Společnosti má 642 spisy o 1325 svazcích. Čestným členem Společnosti jmenován byl její předseda ing. J. Herain. — Na počátku letošního roku ustavil se pak při Společnosti prehistorický odbor, jehož předsedou je prof. dr. J. Matiegka.

@-------------

Poslední číslo Časopisu Matice Moravské v Brně podává zprávu o činnosti spolkové za r. 1906. Z ní zasluhuje zaznamenání, že dohodou s Vědeckým klubem podařilo se získati к práci v Matici Moravské vedle pracovníků starších i síly mladší, vedle brněnských i pracovníky venkovské. Mimo časopis vydána druhá část Dvořákových „Jednání sněmů moravských" a pro letošní rok připravena práce Černého a Váše „Výklad místních jmen moravských". Jako odbor Matice Moravské byla zařízena stálá komise pro vydávání historických památek moravských, jež došla podpory ročních 3000 kor. od olomouckého arcibiskupa. (Zemský výbor žádost její o podporu odmrštil.) Pro nepříznivý' stav finanční Matice trvale upustila od chystaného vydání mapy Moravy a Slezska. Nedocházíť té podpory u nejširší veřejnosti, jaké potřebuje a zasluhuje. Po usilovné agitaci o získání nových členů, ač rozesláno bylo na 6000 vý'zev, přibylo všeho všudy jen velmi málo členů proti roku minulému. Má nyní Matice 840 členů všech kategorií. Příjmů měla 65 52-96 kor., vydání 9193-57 kor. Schodek 2640-61 hrazen byl z jmění výdajného, jehož Matici zbývá již jen 3445-03 kor.; jmění ostatní obnáší 18.492-97 kor.

@------------

V Olomouci bude zařízeno státní museum, jemuž jsou. podkladem egyptologičke sbírky arcivévody Josefa Ferdinanda a mineralogické sbírky ryt. Mayera. Mimo to mají bý'ti к museu státnímu připojeny, ne-li správně, tedy alespoň místně, sbírky musea městského a českého Vlasteneckého musejního spolku. Správa nového musea má býti dle dosavadních slibů utrakvistická. Zatím však bylo ustaveno kuratorium — německé. Pro museum byla zakoupena budova bývalé с. k. studijní bibliotéky. Na obnovu budovy té poskytne stát podpory 30.000 kor.

@-------------

Prof. O eh m podal v letošním Obzoru Národohospodářském (XII., 3) zajímavou zprávu o vánočních výstavkách, pořádaných od r. 1904 v městském průmyslovém museu v Hradci Kr. V první výstavce, jíž se účastnilo 15 vystavovatelů se 158 předměty, předveden hlavně výsledek musejní zvelebo-vací akce v oboru krajkářském a gobelínové práce, prováděné v okolí Val. Meziříčí dle návrhů Scnlattauerových. V roce 1905, kdy výstavka byla obeslána již 26 účastníky, kteří vystavovaly 209 předmětů, z lidového průmyslu domáckého přidružuje se ještě průmysl sklářský a bižuterní, к němuž v r. 1906 přibylo ještě východočeské vyšívání a háčkované krajky, vystavované průmyslovým museem chrudimským, a výrobky perlařské a dřevěné (hračky), vystavované Museem hořickým. V r. 1906 účastnilo se výstavky 35 vystavovatelů s 2S2 předměty. Průměrná návštěva obnášela 1045 osob a průměrný prodej 930 kor. pro jednotlivou výstavku.

@----------

V Klatovech bude 7. července otevřena nová budova městského musea historického, národopisného a průmyslového. Při zahajovací slavnosti podá jednatel a správce musejní JUDr. K. Hostaš výklad o vzniku a vývoji musea Klatovského. —V červnovém čísle „Naší Doby" podává stálý umělecký zpravodaj X. podrobnější a velmi sympatickou zprávu o tomto museu.

@--------------

České museum průmyslové bylo otevřeno v Mor. Ostravě. Místnosti jeho jsou zatím v budově české reálky, kde sbírky nového musea vyplňují velkou, prostornou síň.

@----------

Podle „Letopisu" Matice Slovenské v Ljubljani za r. 1906 ustavila se mimo jiné sekce v ní také lidopisná sekce, která má sbírati práce na tom poli pro „Zbornik" touto maticí vydávaný, dále sestavovati bibliografický přehled všech dosavadních publikací a článků. Mimo to začala nová činnost za sbíráním rnístopisných jmen slovinských.


Předchozí   Následující