Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 286

Text:

g) 1. Bětulinko boubelatá,

darmo se mě vzdaluješ;

darmo ústa růžovatá

zlíbali si zbraňuješ:

5. znám já čarovati

dívkám udělati;

[:děvče já ti udělám:]

Štverolístku z jetelíčku

jeden sobě uschovám,

tobě do nových střevíčků,

10. Bětulinko, tajně dám.

Rádo děvče budeš

lahodit mně budeš

[:děvče já ti udělám:]

15. Žábu skovám v brabeništi

až jen hodně vysmahne,

v ní sobě háček vyhledám

ten tě ke mně přitáhne:

rádo děvče budeš

20. lahodit mi budeš;

děvče, já ti udělám.

Z šesti strof Čelakovského (srovn. Nowoč. Bibliot. VIII., 1847, sí;r-2.08—9) zbyly tři: i., 2. a 5.

Text Čel.: v. 1. Čel. Bětolinko; v. 3. Č. ústka; v. 4. Č. mi; v. 5. Č. známť; 6. dívky skrocovati; 8. Čtverolístky v jetelíčku, dva si schválně vyhledám; 10. Ty ti do nových střevíčků; 11. Bětolinko; 12. Za tvé upýpání, Nebudeš mít stání; děvče, já ti udělám!; 15. V mraveništi žabku schovám; 16. dobře; 17. háček z ní u sebe schovám . . .

Resumuji: Uvedené texty ukazují ráz posázavských tradic lidových. Shledáváme, že jest stav týž jako jinde: větší celky prosaické (pohádky) mizí, na místo staršího typu písně, lidové nastupuje píseň kramářská. To jest sice všeobecně známo, ale přece jest třeba v každém jednotlivém případě stanovití, co se udržuje, co zaniká atd. slovem, zjistiti skutečný stav.

To bylo účelem mé sbírky.*)    Jiří Horák.

Slovenské pohádky z Krakován.

IV. [Cyklus „Voják a křesadlo" mladší verse. Obsah, detaily, varianty.]

Chudobný mladík hledá službu, v jedné vesnici babička, chce, aby se spustil do vyschlé, studny, tam jsou dveře a hned za dveřmi okénko, a tam škatulka. Škatulku má vzít a baba ho zas vytáhne.

Tam je krása, v zapomenutí jde dál, tam piano, začne hrát, krásně. Dveře otevřené dál, tam zas piano, mnoho peněz, šatstvo drahé, ještě krásnější, ve třetí jizbě ještě krásnější. Na konec vezme si peníze, vzpomene na škatulku. Jde zpět, baba se zlobí, chce škatulku napřed, on se vymlouvá, že má nemocnou ruku. Když ho baba vytáhne, hodí ji do jámy.


*) Z kratších vypravování neuvádím prozatím ničeho sbíraje nový ma-teiial к podrobnému rozboru posázavských tradic o vodníkovi, hejkalovi, strašidlech atd.

Předchozí   Následující