Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 303

Když dal děvčátku z města plastilinu, aby mu něco udělalo, vznikly jen židličky, stolek, panna, raketa (!). Z toho vyvozuje důsledek zavěsti spontání plastiku do škol před kreslením.

@-----------

Upozorňujeme na nový časopis „Keramické Listy", jenž začal vycházeti v dubnu v Praze r. 1907. Přináší sice odborně-technické věci, ale všímá si i historie výroby. Tamtéž vyšel článek VI. Tittelbacha „Keramika i keramická •ornamentika jižních Slovanů". Bylo by nám milé, kdyby si časopis všímal naší slovanské (resp. česko-moravské) keramiky lidové, aby přinášel z ní ukázky a podporoval pokusy o její rehabilitaci v moderním průmyslu.

@-----------

B. Schneider uveřejňuje v Mittheilungen d. Vereins für Sächsische Volkskunde (IV., 6) jakožto ..příspěvek k saské lidovědě" stať o námluvách,u Lužických Srbů (pod titulem „Der wendische Hochzeitsbitter-Braška").

@-----------

Prof. O. Seyffert v článku Volkskündliche Abende vzpomíná snah o oživení a udržení starych lidových zábav a slavností v Německu. Uznává, že je těžko sestaviti program pouze z čísel starých a vytýká, že často mění se podobné slavnosti v maškarádu v lidových krojích. Což však není dnes již v lidu tvůrčí síla, nedovede se dnes lid více ušlechtile baviti po svém způsobu3 Odpovědí je mu večer, který'' uspořádal Spolek továrních dělnic v Drážďanech (Striesen.) Program večera byl prostý; působil prý' však velmi mile. Vyplňovaly jej Giinthe-rovy krušnohorské písně, jež přednášela skupina dívek, představující jakýsi živý obraz z nynějšího života v Krušných horách. Tornu odpovídal i oblek děvčat i úprava scény. Mimo to předvedena byla trojaktová hra ze života, jejíž autorkou byla tovární dělnice. V celém uspořádání zábavného večera — přichva-luje si prof. Seyffert — nebylo umělkované kopie lidového života, ný'brž lidový' život sám.

@-----------

Letošní sjezd delegátů německých spolků lidoVědných rozhodl, aby byla připravována sbírka zaklínání a čarodějných říkadel i požehnání všech německých krajů. V komisi, zvolené za tímtd účelem, zasedají Dieterich, Kahle a Hepding.

@-----------

Naše Doba XIV. seš. 12. přinesla referát o sporu antropologů Fritsche na jedné a Boas-a a Kollmanna na druhé straně v otázce: v z n i k a j í-1 i nová plemena. Ku př. křížením bělochů a černochů, bělochů a rudochů, akklimati-sovánírn atd. Nikoli; vznikají jen kříženci. Je dokázáno, že kosti, svaly, postava se od doby diluviální neměnily. Černoch v Americe nezbělí a Evropan v horkých krajinách zůstane Evropanem.

@-----------

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Aby usnadnila nejšhším vrstvám pražského obyvatelstva častější prohlídku musejních sbírek, zavedla Rada Společnosti Národop. Musea Českoslpv., denně odpoledne od 2 hod. do setmění (v létě do 6 hod.) volný vstup. Nové toto opatření ukázalo se úspěšným; neboť za něho počet návštěvníků se zdvojnásobil a příjem u vstupní pokladny neklesl (šatna sama totiž nyní vynáší tolik, kolik dříve vynášelo vstupné se šatnou). — Zvýšené pozornosti sbírky Národopisného Musea zasluhují již proto, že stále přinášejí nový materiál. Po loňském zakoupení velké sbírky pě Kretzovy z moravského Slovácka došlo letos na zakoupení neobyčejně cenné kolekce slezských krojů a výšivek od P. Vyhlídala. Tím doplněny jsou památky národopisné ze Slezska, které chová Národopisné Museum tak, že budou jednou z nej úplnějších sbírek věcí slezských. — Při tom snaží se Národopisné Museum stále doplňovati svůj program: tak právě dala rada musejní podnět k tomu, aby se ve Společnosti NMČ. ustavila komise pro hudební etnografii. Tím doplňuje se pozornost, kterou Národopisné Museum dosud věnovalo lidovým památkám výtvarný'm a literatuře tradiční, i na poli umění hudebního.

@-----------

Národopisnému Museu dostalo se v poslední době cenného odkazu: prádelníku, velmi pěkně vykládaného, jejž mu poručila zesnulá pí M. Svobodová ve Slaném. Snad najde příklad + pí Svobodové následovníky a způsobí, že ti, kdož


Předchozí   Následující