Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 304

nemohou se od svých cenných a milých památek na život předků odloučiti za svého života, postarají se, aby aspoň po jejich smrti dostaly se podobné památky do museí. Tím postarají se spolu o jejich nej bezpečnější uložení a ochranu, jakou jim v rukou soukromých nikdy nemohou zajistiti.

@-----------

V Národopisném Museu připravuje se pro prosinec výstavka starých, 1 i do vých českých jesliček, pro niž je zabezpečena již bohatá kolekce Р. K. Procházky, který' české jesličky již i literárně zpracoval. Staré betlémy jsou jistě zajímavý nejen jako památky lidového umění výtvarného, nýbrž i na př. leckdy jako obrazy krojové; neboť figurky jejich nebývaly v obvyklých dnes fantasticko-pseudo-historických krojích, nýbrž v krojích doby svého vzniku. Není proto pochyby, že výstavka lidových jesliček, bude-li míti jen obstojnou účast, snese dosti národopisných zajímavostí. Přihlášky к ní přijímá kancelář Národopisného Musea (Smíchov 98). — Pro pozdější dobu chystá se v Národopisném Museu několik výstavek špeciálnych, z nichž nejdříve, sprostredkovaním prof. Chotka, dojde na obsáhlou a bohatou výstavu blatských a kozáckych krojů a výšivek pí Jehličkové. Po ní bude následovati asi výstavka jiné soukromé sbírky valašských výšivek.

@-----------

Krajinský studentský spolek Budivoj upozornil radu Společnosti N. M. Č. na to, že letošního léta obcházel na Vltavotýnsku obchodník-agent, jenž ode vsi ke vsi vyhledával a kupoval národopisné památky. Bohužel zpráva nebyla pro Národopisné Museum novinkou. Náš venkov je v poslední .době vskutku v nejednom okrese co do památek starožitných, ať již uměleckých ať národopisných, přímo exploitován. A na škodu kořist obchodníkem takto získaná dostává se do ciziny nebo. zůstane-li v Čechách, do rukou soukromých, kde je její osud vždy nejistý. A čeliti podobnému vykořisťování nelze dosti úspěšně proto, že naše musea nejsou finančně nadána tak, jak by potřebovala, aby mohla konkurovati s agenty-sběrateli. Tu nezbývá, než aby naše venkovská inteligence, zejména učitelstvo a studentstvo, získávala aspoň od bohatších sousedů darem nebo zapůjčením pro musea významných památek. A že i takto se dá mnoho získati, svědčí zkušenosti všech museí.

@-----------

V minulém ročníku N. V. Č. zmínili jsme se o potřebě organisace národopisné práce a pronesli v „Drobných zprávách" požadavek, aby všechny naše časopisy pořizovaly rejstříky svých národopisných příspěvku a je vědeckým institucím zasílaly. Na náš požadavek nebylo v nej menším reagováno, ač jest pro usnadnění práce důležitý. Dnes přicházíme s návrhem novým: aby byly všechny časopisy venkovské povinny jeden exemplár u к 1 á d a t i v místním resp. okresním (krajinském) m u s e u. Krajinská musea mají poskytovati obraz svého okrsku, jeho dějů, lidí i vývoje. Venkovské listy jsou právě význačným produktem svého prostředí, jeho snah, cílů i zápasů a na druhé straně: zobrazují duševní i přírodní stav kraje. A proto mají krajinské listy býti v krajinském museu.

Jeden povinný- exemplář zasílá se universitní knihovně. Při spoustě časopisů, které každým dnem hromadí se do velkých pyramid, při omezenosti prostoru, času a služebnictva univers, knihovny není tam podrobné studium a probírání krajinských časopisů možné; a takový venkovský- časopis, zvláště nevázaný', se snadno založí — i ztratí.

Proto byla by výhodná decentralisace; krajinská musea by si pak snadněji z nich svou literaturu a kulturně-prarnenné příspěvky registrovala.

    Milouš Vystyd.

@-----------

„Pošumaví" doporučuje, aby menšinoví pracovníci sbírali památky českého, zejména národního života svého kraje (působiště). Z památek takto zachráněných časem mohla by býti založena menšinová musea. Mimo to by se tím zabránilo, aby české památky nepřecházely clo rukou krajinských a. místních museí německých.

@-----------

Dle zprávy Průmyslového musea pro východní Čechy v Chrudimi vzrostly musejní sbírky na 8278 kusů, z nichž v r. 1906 přibylo 1062. Při nákupu byla zvláštní pozornost věnována lidovému, malovanému nábytku vý-chodo-českému. Návštěva musejních sbírek byla bezplatná a čítala 29.068 osob. Odborná knihovna čítala 1810 děl o 3658 svazcích a 29.897 listů předloh; veřejná městská knihovna, jež je připojena к museu, má S925 svazků. Vypůjčovatelů měla knihovna odborná 1320 a knihovna veřejná 1060. Výstav dočasných tispo-


Předchozí   Následující