Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 7

nevěsta po půlnoci tančila ,,pod čepcem".) Řídkým týlem pestrý ornament spodního čepce — pěkně prorážel.

Neměla-li nevěsta drahého hedvábného šátku, nevázaly mašli v „lopatky" nad čelem, nýbrž uvázaly pentli do týla a konce její visely po zádech dolů.

Celé čepení bylo dosti drahé. Byla-li nevěsta bohatá, stálo až 40 zlatých. U chudší pořizovalo se laciněji. Někde si nevěsta čepení i vypůjčila.

Tak čepívalo se v kraji našem ještě asi před padesáti léty. Od doby té tento krásný ústroj opuštěn. Čepce putovaly do truhel, odkudž je vyburcovala teprve Národopisná výstava v r. 1895. Mnoho jich však pochováno v rakvích do země. Bývalo zvykem obléci nebožku do rakve v čepci svatebním. Humpolecké museum okresní získalo jich slušný ještě počet    J. Kopáč.

Hořičky.

(Příspěvek к lidovému lékařství.)

Dr. Vilém Weiss v „Dějinách chirurgie v Čechách" vyzývá na konci díla svého, by sbírány byly paměti o lidových lékařích, aby se nezapomínalo na práce a snahy předků v tomto oboru (str. 159., 164.). /

V té příčině jest zajisté jmenovati Hořičky na místě prvním. Ves Hořičky, ležící 6 km. na severozápad od České Skalice na silnici к Üpici vedoucí, rozprostírá se na druhém tarasu podkrkonošském od jihu ve výši skoro 500 m., takže s výšiny hořické lze přehlédnouti valnou část království Českého, celé pohoří orlické do roviny pardubské, ku Zvičínu a na sever nádherné panorama Krkonoš se Sněžkou.

Připomíná se již jako osada farní r. 1350. Má (r. 1900) 69 domů a 420 obyvatelů národnosti české; právě před 100 lety bylo tam 58 domů a 309lidí.

Již od r. 1718 jsou Hořičky známy jako místo léčební. První lidový lékař na Hořičkách připomíná se rolník Jakub Pich, v jehož rodině chirurgická praxe dávno se konala a také udržela do r. 1865.

Laskavostí dp. Josefa Krihla, faráře tamtéž, byl jsem upozorněn na farní „Liber memorabilium", založený r. 1740 dne 12. května farářem Fr. Ant. Leedrem. Nástupce jeho. Jiří p e i k e r к r. 1754 podáva velmi zajímavou zprávu o tomto lidovém lékaři Jakubu P i c h o v i, již neváhám předložití čtenářům u věrném opise.

Na' iřího Peikra zajisté působil zdravotní zákon, vydaný dne 24. července 1753 (Dr. Weiss, str. 34.), kterým bylo „mastičkářům" přísně zakázáno léčiti; z té příčiny nelze brati asi zápisy jeho za zcela nestranné.

A. 1754. Die 24. Augusti in festo S. Bartholomei Apostoli juxta decretum Reverendissimi et Amplissimi. Consistorii nostri Reginae Hradecii_ excepi Professionell! fidei publice in Ecclesia Parochiali Horžickensi coram omni populo mane ante Missam cantatam: Wenceslai M er tli k,*) Elisabethae uxoris ejus et Pauli filii coram in praesentia Honorabilis ac Doctissimi Dni Josephi


*) Rodiny toho jména dosud jsou v okolí Hořiček.

Předchozí   Následující