Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 20

Č. 104, str. 37г. Osud se vyplní. Chlapci novorozenému usouzeno, že zabije svoje rodiče. Pod. Busk, Folk Lore of Rome 203, Valjavec, Nar. pripov. Varažd., str. 89, č. 8.

Č. 107, str. 377. „Ta' sülwrani Schlis'lriťta'", t. j. Magelona. Srv. PIsb'Ictíh рус. яз. IX., kii. 1, str. 477; X., kn. 1, str. 192, 362. Chauvin, Bibliogr. arab. V., 200, 210. Petr jest synem ruského císaře, Magtalenna dcerou anglického krále.

Č. no, str. 401. ,,T'Fluchmaschifi"'. Zlatník udělal zlatou kachnu plovoucí po vodě, truhlář dřevěného orla. Princ uletěl na něm pro krasavici až do jižní Ameriky. Pod. K. Procházka, Kolárovičtí dráteníci, 68. Fede-rowski, Lud białoruski IL, 122, č. 83. Худяковъ, Великорус, ск. III., 97, č. 102. Чудинсюй, Рус. нар. ск. str. 76, č. 16. Спространов, Приказки str. 119, č. 22. (Сбор. нар. умотвор. XIX.).

Č. 112 а 113, str. 420 sl. Známá povídka o udatné dceři mlynářské a loupežnících rozmnožena a rozšířena různými dodatky.    J Polívka.

Drobné zprávy národopisné.

Moravsko-slezský- pracovní výbor pro sbírání národních písní vydal v listech zprávu o dosavadní své činnosti. Sebráno jest na půl třetího tisíce lidových písní. Tím však není všechen materiál ani zdaleka vyčerpán. Stěžuje sběratelskou práci skrovný' zájem a neúčast obecenstva, zejména i venkovské inteligence. Proto budou vyzvány školní správy, aby vybídly žactvo, by zapisovalo doma textové začátky písní a říkadel, po jejichž stopách pak půjdou zkušení sběratelé. Spolu stěžuje si zpráva do neochoty vlády zvýšiti roční dotaci. Sbírku písní budou provázeti povšechné lidopisné úvody, jež shrnouti by bylo možno pod název Duše lidu a jež napsati bude svěřeno odborníkům.

@--------------

„Čas" 12. prosince přinesl zajímavý' příspěvek k náboženskému nazírání našeho lidu. Ve feuilletonu ,.Valaši" zaznamenává, že na Valašsku dosud se vyskytují obrázky s dvěma i třemi P. Mariemi; tak je tomu na př. na pomezí poutních míst P. Marie Štípské a P. Marie Hostýnské. Na obrázcích těch bývají přímo i nápisy: ,,Panenky Marije orodujte za nás." Úcta k Panně Marii zachází až tam, že malují ji i na obrazcích — nejsvětější trojice!

@--------------

Také příspěvek k lidovému léčení: K. Daňhelová v Budkově na Moravě hojila otevřenou ránu, kterou si způsobila pádem, tím, že na ni přikládala mák. Léčení toto zaznamenaly denní listy proto, že si při něm Daňhelová způsobila otravu krve.

@--------------

,,Národnie Noviny" ve svém 140. čísle přinesly smutně zajímavý úvodník. Oznamují v něm: ,,Dr. August R á t h chytil sa sbierať materiály ku sloven, skému obyčajovému (consuetudinárnemu) právu. Tento muž má k tomu i pri . pravú, i volu, i pilnosť, pochopuje a berie vec s vysokého stanoviska, so stanoviska zachrániť kus slovenčiny. ... V „Otázniku" (o němž referoval i Národopisný' Věstník a) ktorý bol nielen v „Slovenských Pohľadoch" uverejnený, ale i v osobitnom otisku rozposlanv po celom Slovensku nachádzajú sa 592 otázky, pečlivo, jasno a vyčerpávajúco autorom sostavené. Otáznik je jedinou pomôckou zachrániť zbytky slovenského konsuetudinarného práva ... А со sa stalo? Do tohoto dňa (t. j. asi do roka!!) na všetky otázky neprišla ani jediná odpoveď." Smutná netečnosť! Útěchou pro pracovníky na Slovensku může býti. že ani v Čechách není pro lidovědné akce mnohem větší ochota. Ovšem útěcha ta není o nic méně smutna, než sám zjev, do něhož si stěžují „Národnie Noviny".

@--------------

Niederlovy „Slovanské Starožitnosti" vycházejí právě ve Varšavě v polském překladu K. Chamce.


Předchozí   Následující