Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 49

Měl bych nyní podati nejvýš pozoruhodné ukázky výrazových prostředků čili dramatického spádu nápěvů lidových, respektované už skladateli novodobými, na př. Vítězslavem Novákem, jenž jen se stanoviska moderního a na podkladě jen nejpřirozenějšího zpěvu lidového objasnili může třebas tajemný začátek 5. dílu své „Slovácké suity", nadepsaného „V noci":



měl bych osvětliti obrázky podobných útvarů nápěvných, jakým jest na př. variační útvar nápěvu již uvedeného:



jenž překrásně ozvěnou nesl se horskými stráněmi, zdobenými zlatem paprsků dohasínajících ... a který proudem linul se ze slavičího hrdla kopani-čárky svižné: jak nejvzácnější kolorit zvukový, i Rebikova originálního připomínající — mohl bych konečně ukázky ty odlišiti od frappantních dokladů, analogických na př. s fanatickým ballastem:*)



jenž nezamlouval by se (?) snad ani p. děkanovi J. — než: učinil jsem podobně už na místě jiném. Mimo to patrný úmysl můj byl jiný: přispěti к důležitému srovnávání našich lidových písní pokud týká se nápěvů jejich kmen-nvc.h. Tnža Černík.

LITERATURA.

Prof. Dr Otokar S r d í n k o: Plodnost a úmrtnost v Rakousku.

(S 3 diagramy a 3 mapkami.) Zvláštní otisk z Časopisu lékařův českých roč. 1908.

Autor uvedené rozpravy věnuje pozornost přirozené měně obyvatelstva v Rakousku v 1. 1894—1903 a dospívá к závěru, že země slovanské vyznačují se mnohem vyšší plodností než země německé, a že, ačkoli úmrtnost v zemích slovanských jest o něco vyšší než v německých, jsou přece přírůstky obyva-


*) Zaveden prý na jisté škole na Slovácku!

Předchozí   Následující