Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 72

slově (u něhož jde ovšem vlastně o nesprávné pojmenování), obchodní a nová nyní musea technické a pedagogické, i projektovaná musea Husovo, sociální, hudební a snad ještě jiná. Soustředění sbírek nyní rozptýlených v několik málo museí poskytlo by Praze musea, která by mohla býti ozdobou kteréhokoliv velkoměsta střední Evropy."

@----------------

Brdský Kraj podává obšírnou zprávu o museu v Radnicích, jehož družstvo ustavilo se r. 1S92 a pořádalo hned v prvém svém roku výstavku starožitností, navštívenou 600 osobami. Práci pro radnické museum oživil ruch národopisný'. Spolu r. 1893 získalo museum slušnou místnost v radním domě, kde sbírky své uložilo zprvu na nábytek jen improvisovaný. Teprve r. 1896 nabylo finančních prostředků, aby mohlo zakoupiti pro získaný musejní materiál vhodné skříně. Roku 1905 získalo museum další výstavní místnost, v níž instalovalo národopisné předměty a uložilo městský' archiv. Dnes má museum 2376 čísel.

@----------------

V poslední době byla ve Slezsku založena nová dvě německá, místní musea a to ve Svatoňovicích, jež jsou nevelikou vsí, v staré školní budově museum selské a v Bruntále museum vlastivědné. Obojí museum bude v obecní správě.

@----------------

Verein für oesterreichische Volkskunde ve Vídni získal v r. 1908 koupí 2695 čísel, výměnou a darem 130 čísel musejních předmětů. Sbírka fotografií byla rozmnožena o 187 kusů. V nákupu je velká sbírka moravských výšivek a" krojových součástí (1200 čísel), k jejímuž získání přispěl kn. Liechtenstein darem 4000 korun. Z ostatních nově získaných předmětů je 58 ze zemí českých.

@----------------

Verein für bayerische Volkskunde und Mundartforschung"Yudržuje dosti značný archiv (na 2000 čísel), jenž obsahuje zejména zvláštní oddíl zodpověděných dotazníků a jiných sdělení o typech selských stavení v Bavorsku. Mimo to pečuje spolek o soustavné zpracování všech katastrálních map pro studium o osídlení Bavorska. Spolek dále udržuje knihovnu, vydává Mitteilungen und Umfragen zur Bayerischen Volkskunde, jež ovšem mají význam a ráz pouhého spolkového věstníku a pravidelného dotazníku, pomýšlí vydávati vlastivědný a lidopisný' časopis a vydává Pfälzer Volksliederschatz, jehož vyšel dosud svazek prvý. Mimo to byl dán na prosincové valné hromadě 1908 popud к akci pro založení vlastivědného musea dolnofranckého, jež by mělo oddělení zeměvědné, lidopisné a retrospektivní oddělení zemědělské a průmyslové. Příjem spolku byl v r. 1907 Mk 2965,60, výdaj Mk 3069-92, výdajné jmění Mk 1901,98.

@----------------

Národopisný oddíl Musea cis. Alexandra II. v Petrohradě, o kterém V. N. přinesl své doby obšírnější stať (L, 73—81) jest dle posledních zpráv (srv. Živ. Star., XVII, 399) zvláště bohat na sbírky ze života ruského obyvatelstva i četných domorodých nárůdků sibiřských. Nejbohatší jsou sbírky ja-kutská, burjatská, o niž získala si zásluhu mladá burjatská intelligence, sbírkami jest z krajů zabajkalských dosti pěkně zastoupen lamaism a šamanism. Bohatě representuje se v museu též gub. Jenisejská, kdežto Kirgizský jih Sibiře a též východnější kraje, oblast Amurská a Přiamurská, ostrov Sachalin aj. jsou sotva zastoupeny. Tak má museum cis. Alexandra III. velmi mnoho ještě práce, aby se skutečně stalo úplným a spolehlivým vůdcem pro studium přečetných těch nárůdků osedlý'ch v ruských krajích asijského severu.

@----------------

Berlínský spolek pro zachování a zvelebení domácké ruční výroby krajek, jenž si stanovil úkolem vzkřísiti německé, národní umění krajkářské a pěsto-vati předem německou národní krajku, otevřel r. 1908 svoji prvou dílnu. Zahájil nejprve kurs paličkování krajek, jenž se těšil neobyčejné účasti. Spolek ovšem stará se nejen o zachování a zvelebení staré techniky a vzorů německého lidového krajkářství, nýbrž i o zlepšení sociálního postavení krajkářek, zejména o přiměřenou vý'ši jejich mzdy.


Vychází péčí publikační komise Společnosti Národopisného Musea Českoslovanského, nákladem Společnosti NMč. a za vydavatelství a odpov. redakce prof. dr. J. Polívky. — Papír ze skladu České společnosti pro obchod a průmysl papírnický G. Wiesner, Duffek & spol. v Praze. — Tiskne Alois Wiesner, knihtiskař České Akademie císaře Františka Josefa I. pro vědy, slovesnosť a umění v Praze.

Předchozí   Následující