Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 80

chlebodárcem. Vyzvaný obešel tkalce a skoupil u šesti všecko hotové zboží. „Ted mi jdi eště ke Kulkovce a Honzoj P-loj, seš-li s ním známej, a kup všecko." U těchto, že byli sami kupci, musil Franta připlatí ti na polouchu zlatku, ač i prvějším byl dobře platil. K. měla 50 kop, to bylo hned o 100 zl. více, u Р. ještě více. Franta dávaje o svém pořízení ,,pánoj" v hostinci zprávu, osmělil se к dotazu: ,,Ale, pán," povídá, ,,to je přece škoda, že nedopřáli kalcům tolik jako kupcům." , .Dejte Frantoj vína, co vypije!" velel pán. Ale po chvíli, když sám již byl vesel, vece: ,,Hloupej! Abys věděl, řeknu ti to. Cák si myslíš, že já tolik vydělám, co sem dal Kulkovce a P-oj? Zboží musím míti hned, proto jsem je přeplatil. Mám kontracht na dodání. Zejtra sem přijede Vídeňák, a kdybych to neměl pohromadě, obejde si kalce a kupce sám a doví se, co jim platím. Podlivá toho by mi podruhé utrh' anebo by přímo od nich bral. Tu máš eště něco do kapsy a ted rejši pí, šak ty to umíš!"

Přes takovouto opatrnost upláchl kupci nejeden tkadlec s výdělkem. Sebrav zboží na „tragař" zavezl je jinam. Třeba do Brna nelenil si dojeti. A tkalci mívali k tomu vážné příčiny, vyhledávati i jinde kupce. Kdo nepotřeboval čekati netrpělivě na krejcar, mohl si vyvzdorovati. Ale takových bývalo málo. Většinou měli přízi od obchodníka v místě a tomu musili zboží odvésti. Ale i když měli přízi svou a dělali tudíž jaksi pro sebe, i tehdáž byli nuceni neukládati ničeho doma a jiti s tím za tepla ke kupci. A cesty takové bývaly trnité a přinášely více sklamaní než uspokojení.

Jak se při smlouvání tkalcům vedlo, o tom svědčí písnička ze Člupku, pocházející z prvé polovice 19. stol. Zpívá se jako ,,U zahrádky chaloupka":

1. Divijou se, divijou,

nač ty tkalci pijou:

jednu půlku uřežou,

druhou zas navinou.

2. Když on půlku dodělá,

se stavu ji stáhne,

do loktuše zaváže,

ke Třebovy táhne.

3. Když je už ve Trebovy,

tak se na to přeptá,

kde by lépe pochodil,

nežli dá Procházka.

4. A když přijde к Procházko],

Procházka ho vítá:

„Vítám vás, řemeslníci,

vojna už utichá!"

(Ostatek neznám.)

S přízí byly také potíže. Kupci hledali nejlevnější, tkalci však si přáli dobrou, která se netrhala a v práci je nezdržovala. O tom zachoval se úryvek písně z roku 1830, která se zpívala jako: ,,Ta tkalcovská chasa":

1. Od Kobližka nechtěj,

co je ,,u kamena",*)

vozí třebechovskou, * *)

není spravedlivá.

2. Pirkl na kopečku,

ten vozí z Trutnova,

ta je spravedlivá,

každý to povídá.

3. Dělejte váhový

panu pulmistrovi, * * *)

jen je trochu skropte,

pak má váhu jistě.

4. Ten vozí ze Slízska

pěknou bez pazdeří,

je z ní pěkný štrůzok,

žádný to nevěří.


*) Měl- u domku ve strouze veliký kameň místo lávky.
**) Později proslula.
***) Procházka pulmistr odváděl „váhový" zboží к vojsku.

Předchozí   Následující