Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 97

Účast a jevy národnostních vlivů při reprodukci obyvatelstva.

К otázce, možno-li pozorovati účastenství národnostních neb rassoyých vlivů při reprodukci čili rekreaci lidstva, byla dána řadou badatelů kladná odpověď. Učinky a jevy těchto vlivů jsou rozmanité; na některé z nich má býti poukázáno v prvé části tohoto článku zvláště se zřetelem к národům slovanským. V druhé části přítomné statě má se osvětliti snaha některých německých statistiků, kteří se pokoušejí problem populační v království Českém a v Rakousku vůbec řešiti úmyslně nesprávně a násilně ve prospěch Němců.

I.

Přirozené rozmnožování obyvatelstva kterékoliv země neb státu ■— to jest ono rozmnožování, při kterém se nebéře v počet rozmnožování přistěhovalectvím, nýbrž pouze porody — závisí na následujících podmínkách: x. Kolik dětí se rodí v dotyčné zemi za určitou dobu? 2. kolik lidí v téže době odumře; 3. jakého pohlaví děti se rodí.

Každou z těchto tří podmínek možno vyšetřovati a zjišťovati bud celkově, buď v jednotlivých složkách, v něž se počet vyšetřovaných porodů neb úmrtí rozpadá. Možno na př. zjišťovati počet porozených dětí v určité době vůbec neb činiti rozdíl mezi dětmi manželskými a nemanželskými, mezi živě a mrtvě rozenými neb mezi manželskými živě a mrtvě rozenými a podobně u nemanželských atd. Stejné rozdíly možno činiti při zjišťování počtu úmrtí a poměru pohlaví. Tím získá se možnost různých hledisek na přirozené rozmnožování, vyšetřování však zároveň se komplikuje a stává velice složitým.

Rozdíly zjištěné při přirozeném rozmnožování obyvatelstva různých okrsků země jsou vysvětlovány různými okolnostmi životními, v nichž dotyčné obyvatelstvo žije. Jednou příčina hledá se v sociálních zařízeních,' po druhé v povolání, jindy v geografické poloze neb geologických vlastnostech krajiny, jindy v kulturním stupni obyvatelstva neb konečně v národnostní neb rassové povaze.

Různé tyto vlivy mohou se ve svém působení podporovati neb sesla-bovati, působí-li, jak obyčejně tomu jest, současně. Tu se pak stává, že vliv některý, jehož působení v určitém směru bylo zjištěno u převážné většiny zkoumaných případů, u několika případů jest jiným vlivem tak seslaben, že se nestává patrným, nýbrž vliv jiný jej paralysuje úplně tak, že sám bud vynikne neb účinek třetího vlivu se stává patrným.

Zjistí-li se u obyvatel různých okrsků, že jejich přirozené rozmnožování se vyznačuje hojnými porody, četnějšími než u okrsků jiných a není-li jiného společného charakteru, kterými by se obyvatelé oněch okrsků s četnějšími porody vyznačovali, než národnost neb rassa, usuzuje se na vliv národnostní neb rassový, který ony četnější porody způsobuje. Vliv tento se pak vykládá větší rekreační silou neb plodností, kterou organismus oněch národů v sobě chová. Oprávněnost pak takovéhoto výkladu se odůvodňuje zkušeností nabytou z říše živočišné vůbec, kde jednotlivé druhy se vyznačují větší neb menší schopností rozmnožovací. ----------.......—

Je-li pak jednou větší neb menší schopnost rozmnožovací u některé národnosti zjištěna, nesmí se zapomínati na to, že vlastnost tato kolísái u téže


Předchozí   Následující