Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
    104

Přirozená měna obyvatelstva na Moravě a ve Slezsku.

V loňském (XXXII.) ročníku Časopisu Matice Moravské rozebral jsem článkem ,,Vývoj Čechův a Němců na Moravě" s několika hledisek poslední tři sčítání lidu na Moravě po stránce národnostní. Jestliže výpočty Rauchbergovy v jeho díle ,,Der nationale Besitzstand in Böhmen", o němž se také čtenářům Národopisného Věstníku dostalo obšírných zpráv, objevily nám skutečně nepříznivé postavení našeho národa v Čechách, dospěl jsem, rozebíraje data pro Moravu, к výsledkům pro nás potěšitelným a slibným pro budoucnost. Českým okresům přibývá obyvatelstva mnohem více než německým — obnášelť jeho vzrůst v okresích ryze českých v l. 1891—1900 6,47%, v okresích ryze německých pouze 0,73%, a také smíšené okresy s českou většinou mají přírost téměř o 4% větší než smíšené s německou většinou — česká města rostou rychleji než německá, česká kvóta v moravských městech jest r. 1900 téměř o 2,4% vyšší než před 10 lety (a skoro о з,5% vyšší než r. 1880), německý venkov z větší polovice (54,5%) propadá vylidňování, kdežto český venkov vylidňuje se pouze z jedné osminy, německé menšiny se rychle ztrácejí — ztenčilť se jejich podíl v osadách většinou českých ze 43,1promile na 28,8prominla za 20 let. a. absolutní úbytek jejich obnáší v posledním desítiletí 15,67% — české menšiny však v osadách většinou německých nejen se udržují, nýbrž o něco i rostou (ze 116,5,promile r. 1880 na 124,1promile r. 1900); a ukázal se nám i moravský vřed, města „ujařmená", ležící v českém území, ale mající německou správu, v nichž germa-nisace neobyčejně postupuje, tak že v posledních 10 letech přibylo v nich více Němců než na celé Moravě vůbec.

Data, jež jsem v dotčeném článku rozebíral, jsou stanovena pro větší i menší jednotky správní sčítáním lidu a jsou to tedy čísla výsledná. Nyní běží mi o rozložení jich ve složky, z nichž se skládají. Vzrůst obyvatelstva závislý' jest na dvojím: na přirozené měně obyvatelstva — na množství sňatků, porodů a úmrtí — a na hnutí stěhovacím — na přistěhování a vystěhování. V tomto článku chci si všimnouti první podmínky: pohybu obyvatelstva měnou přirozenou. Přibírám pak к Moravě i Slezsko, jednak abych vyšetřil poměry i ve zbývajícím českém území ve Slezsku — pro české území v Čechách najdeme data u Rauchberga 1. c. str. 161 a násl. — jednak že s německým územím severní Moravy souvisí bezprostředně německá část Opavska, a tak data pro německé okresy moravské lze vhodně doplniti.

Pramenem tohoto pojednání jsou zprávy, které Ústřední statistická kommisse podává každoročně o pohybu obyvatelstva podle politických okresů v Österreichische Statistik od r. 188I; poslední vyšla v září m. r. za rok 1904.*) Zprávy ze starší doby daleko nemají té ceny, jako údaje od г. 188г. Pro rok 1870 nebyla uveřejněna data vůbec, podle politických okresů byly podávány výkazy teprve od r. 1871 (v Das statistische Jahrbuch až po r. 1880), jsou však pouze sumární a před r. 1870 jsou známa data jen podle zemí. Detailní zpracování počíná teprve r. 1881, a na dobu od toho roku se omezím.


*) Za tisku tohoto článku vyšla zpráva za r. 1905.

Předchozí   Následující