Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 106

dobu střední a počítám I. za okresy ryze české: město Kroměříž, Boskovice, Brno (od něhož r. 1896 oddělen Tišnov), Hodonín, Holešov, Kroměříž (ок.), Kyjov, Val. Meziříčí, Vel. Meziříčí, Mistek s Mor. Ostravou,*) Nové Město, Přerov, Prostějov, Třebíč, Uh. Brod, Uh. Hradiště a Vyškov; II. za smíšené s českou většinou: Dačice (v rozsahu z r. 1890, tedy se soudním okresem jemnickým), Hranice, Hustopeč, Jihlavu, Mor. Krumlov, Litovel, Olomouc a město Uh. Hradiště; III. za smíšené s německou většinou: Nový Jičín, Mor. Třebovou, Zábřeh (většinou český teprve r. 1900), Znojmo (v rozsahu z r. 1890, tedy se soudním okresem mor.-budějovským)**) a města Brno a Olomouc; а IV. za ryze německé: Mikulov, Rýmařov, Šternberk, Šumperk a města Jihlavu a Znojmo.

Ve Slezsku stavím zvlášť Těšínsko pro jeho ráz většinou polský (jen město Bílsko jest německé, město Frýdek většinou české, a teprve r. 1901 zřízený polit, okres frýdecký má českou většinu), Opavsko pak dělím na okresy ryze německé: Bruntál, Frývaldov, Krnov s městem Opavou a na většinou český okres opavský s bíloveckým z něho utvořeným teprve r. 1895.

Vedle otázky národnostní všimnu si dále, jakým způsobem působí na měnu obyvatelstva jeho zaměstnání, náboženství a velikost sídliště. Zejména velkou péči věnuje statistická kommisse zjišťování přirozené měny obyvatelstva podle zaměstnání. Tu ale jest nutno říci, že výsledky nejsou úměrný vykonané, práci. Aby data nám podávaná mohla býti podkladem pro podrobnější studium, bylo by nezbytně třeba, aby schémata povolání stanovená pro zjištění přirozené měny úplně odpovídala schématům, jichž se užívá při sčítání lidu. Sebe menší úchylka ubírá neobyčejně na ceně výsledkům, jistě pracně získaným. S větší přesností možno pouze promluviti o měně obyvatelstva podle hlavních skupin zaměstnání, jež jsou: a) zemědělství (schéma 1—5), b) průmysl (schéma 6—27), c) obchod a doprava (schéma 28—32), d) volná zaměstnání (schéma 34—39), a vedle nich zvlášť pro sebe stojí e) služebnictvo (mimo čeled zemědělskou a průmyslovou — sch. 33) a f) osoby bez zaměstnání (schéma 40).

Postupovati budu tak, že proberu nejprve sňatky, pak porody, při čemž zvláštní pozornost věnuji porodům nemanželským, a posléze úmrtí, závěrem pak podám přehled vzrůstu obyvatelstva měnou přirozenou.

I. Sňatky.

Sňatků bylo uzavřeno a to

v letech




*) Mor. Ostrava jako pol. okres vystupuje teprve 1899.
**) Pol. okr. Mor. Budějovice jest od r. 1S96 a byl utvořen ze soud. okr. budějovského a jemnického.

Předchozí   Následující