Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 121

vstup v manželství, tak že nyní pro rozvoj lidnatosti průmysl jest ze všech zaměstnání nej důležitější. Co z toho následuje pro českou politiku, podává se samo sebou.

Skupině povolání třetí a čtvrté náleží hlavně vrstvy intelligentní; že vyšší kultura působí snížení plodnosti, jest potvrzeno malým množstvím porodů připadajícím na tato povolání. К neobyčejně nízké číslici porodů čtvrté skupiny povolání jest třeba podotknouti, že do ní se počítají pensisté, osoby žijící z důchodů a podpor, tedy vrstvy obyvatelstva, náležející vysokým třídám věkovým a tudíž těméř úplně neplodné.

Zprávy o pohybu obyvatelstva přinášely také data o množství porodů podle velikosti osad, které se obyčejně dělí na osady venkovské s méně než 2000 obyv. (a tu se rozeznávají osady menší mající do 500 otyv. a větší s 500—2000 obyv.) a na osady městské, jež se člení opět na 4 skupiny: a) osady s 2—5 tisíci obyv., b) ś 5—10 tisíci, c) s 10—20 tisíci, d) mající nad 20 tisíc obyv. Budu moci zde shrnouti pouze data z б let od r. 1895—1900, poněvadž rokem 1901 nastává nové členění osad podle posledního sčítáni, a pak poněvadž riyni opět statistická kommisse od šetření měny přirozené podle velikosti osad upustila.

Výsledky oné periody šestileté jsou tyto:

V 1. 1895—1900 narodilo se dětí (i s mrtvě narozenými):



tak že připadá průměrem ročně porodů na 1000 obyv. žijících



Celkem tedy i na Moravě, zvláště však ve Slezsku rodí se poměrně ve městech více dětí než na venkově. To ovšem neznamená, že také na venkově jest menši plodnost; zajisté že jest tomu právě naopak. Venkovské obyvatelstvo jest však z největší části zemědělské, kdežto ve městech zastoupen jest více průmysl, který připoutává к sobě zvláště mladší vrstvy obyvatelstva, odtud poměrně četnější porody v městech. Potvrzuje to zvláště nadnormální množství narozených dětí v osadách od 5000 do 10000 obyv. ve Slezsku, к nimž patří hlavně rozsáhlé osady uhelného revíru v okrese fry-štátském. Za to moravská města s více než 20000 obyv. a slezská s více než 10000 obyv. vykazují silně podnormální počet narozených, poněvadž, jak ze zkušenosti víme, obyvatelstvo jejich náleží hlavně třetí a čtvrté skupině zaměstnání, jejichž dorost jest velice slabý.


Předchozí   Následující