Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 169


Prof. Srdínko jednoduše zaměnil docela nepřípustným způsobem dva pojmy docela rozdílné: množství porodů a přirozený přírůstek. A i к přirozenému přírůstku třeba podotknouti, že asi od r. 1897 ani tu neexistuje převaha českých okresů nad německými: dnes mají německé okresy již větší — a značně větší — přirozený vzrůst obyvatelstva než okresy české.

Připadá mi také trochu komickým, že mám brati Rauchberga v ochranu proti prof. Srdínkovi, když jsem sám dříve dosti ostře se proti Rauchbergovi postavil. Ale jest třeba ukázati, jak ve skutečnosti neoprávněné jest. morální rozhořčení Srdínkovo proti němu. Rauchberg udává na str. 169 přebytek porodů nad úmrtími v okresích ryze německých 9 69, v českých 9-91. Prof. Srdinko píše: „Toho zželelo se Rauchbergovi a proto na str. 221 a 222, kde o věci ještě jednou mluví, opravuje uvedený výpočet proto, že prý jest třeba učiniti malé přesunutí v hranici mezi čistě německými okresy a okresy s německou většinou. Přesunutí ono pak vysvětluje v poznámce drobným tiskem opět jinde .... A jak klassicky!" Věc má se takto: R..1896 rozdělen byl politický okres teplický ve dva: duchcovský a teplický, z nichž první objevil se při sčítání r. 1900 smíšeným, druhý německým (česká menšina menší 20%). Pro léta před r. 1896 známe čísla porodů a úmrtí přirozeně pouze pro oba okresy dohromady a Rauchbergovi, který jde až k r. 1880, ba až 1870 nezbývalo nic jiného než sloučit oba okresy také pro r. 1896—1900 a připojit je ovšem к okresům německým, poněvadž česká menšina v obou dohromady nedosahovala 20%. Kdyby byl psal jeho knihu prof. Srdínko, byl by musel si počínati zrovna tak, poněvadž jinak to není možno. Tak se objevil v okresích německých málo větší přirozený přírůstek než v českých. Úřední statistika z r. 1900 uvádí však pro oba okresy, duchcovský i teplický, přirozený přírůstek obyvatelstva za celé desítiletí (pro 1. i8gi—1896 patrně úmyslně vypočtený), neudává však ani množství porodů ani úmrtí pro celou desetiletou periodu. Proto Rauchberg pojednávaje v úvodní kapitole o přirozeném vzrůstu obyvatelstva mohl započítati duchcovský okres mezi smíšené (při porodech a úmrtích již to možno není), a tím objevil se zase o něco málo větší přírůstek v okresích českých než německých, neboť okres duchcovský má velmi vysoký přírůstek obyvatelstva. Rauchberg jednal tedy docela správně a poctivě a všechno mravní rozhořčení prof. Srdínka v tom ohledu postrádá všeho podkladu.

Dále píše prof. Srdínko: „Ostatně poměry v Čechách podrobil jsem zvláštnímu šetření, které již v říjnu 1908 bylo publikováno, tak že prof. Boháč mohl je znáti." Přál bych prof. Srdínkovi, aby tak na dvě léta aspoň zajel si vědecky pracovat do Uh. Brodu a při tom sledoval současnou literaturu. Ale to je věcí vedlejší. Referát o rozpravě Plodnost a úmrtnost v Rakousku psal a zaslal jsem v měsíci listopadu (vyšel v březnu), nemohl jsem tedy v té době znáti článku Srdínkova, který nevyšel v říjnu, nýbrž 28. listopadu, a část, o niž běželo, 5. prosince. Sluší se psáti takovým způsobem?

    Ant. Boháč

Předchozí   Následující