Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 213
1. Plana matka.

Bula jedna královna a ta královna barz pekna bula. Šedzela pri obloku. Padal śneh a ona šila a uštyhla se v palec. Tak jej krev vyšla a ona povedala, kebi mala take dzecko, biele jak ten śneh a červene jak ta krev, žebi ona barz se radovala. A vera potym jej Pan Boh tak dal, že mala take dzecko. A to dzecko ukrutne šumné bulo. Tak ona śe barz meržela na to, že ono je take pekne. Tak ona ho vzala na ruky a išla s nym do špigla a śe pitala: „Špiglu chto krajši či ja a či moja dzevka?" A špigel jej tak povedal: „Vi sce pany královna šumná a vaša dzevka je ešči vše krajša."

Tak ona śe za to barz pohnevala. Tu ona dala toto dzecko vžac jej sluhom do lesa a že bi ho zmarnyli. Tak ony ho vzali a išli s nym do lesa, že ho tam zmarná. Ono už malo dobři rozum. Tak še jich ukrutne pitalo, že bi ho nezmarnyli, že ono nychdaj veci ku jeho matke nepridze, že bi mu život darovali. Tak ony ho pušcili. Tak ono išlo svetom potym hurami leśami a prišlo ku jednej hižke a v tej hižke jak vejšlo dnu, tak bol stol pri-krity pre dvanast persony a všelijaké jedla nahotovene na večeru. Tak ono bulo bars lačne, tak śe najedlo a śe potym pod jednu poscel skrilo. A tam bivali v tej hižke take male bergmanyki. Tak ony přišli v noci domu a poznali, že im dachto jedol, že tam dachto bul. Tak ony ukrutne po calim dome hledali a nychdze nyc najsc nemohli. Potym už neznali, dze ho maju hledacľa išli pod poscel. Tak ho tam najšli pod jednu poscelu a jak ho vidzeli, tak ono śe ukrutne balo. Tak mu povedali, že bi śe nebálo, že ony mu nyč neurobia, že bi len vonka prišlo, že ony ho budu vše pri śebe trimac, že im budze varic a ich hižu pratac. Tak ony rano śe posbirali, že půjdu hec a dzevčetu prikázali, že bi śe zamklo a nykoho nepustilo dnu, hoc jak budze dachto volac naňho. Tak že bi neotvorilo, any do hiži nepustilo a ked bi mu dachto prijšol ponuknuc predac, že bi nyč nekupilo. Tak ony pošli potym hec a dzevče zostalo samo.

A ta jeho matka ešči nemala pokoj. Vše premišlela, že chto zna, že či ono ešči dachdze nežije? Tak išla ku temu špiglu zas a śe opitala: „Špiglu, chto krajši, či ja, či moja dzevka?" A špigel jej zas odpovedzel: „Pany královno vi sce šumná a vaša dzevka ešči vše krajša." Tak ona śe za to zas barz pohnevala, že ona ju rozkázala zmamyc a že ona ešči vše žije. Tak ona doraz totych sluhoch dala pomarnyc, prečo ony jej rozkaz nesluhali. Tak ona potym śe zrobiła za taku sprostú ženu a vzala sebe pekne jablučka a išla tu dzevku hledač a do tych jablučkoch napravila otrovi. Tak ona prosto prišla ku tej hižke, chdze to dzevče bulo. A ona durkala na dvere a volala: „Či nekúpia jablka?" A ona povedala, že nekupi, že jej neślebodno, že ona nešce nyjake jablka. Ale ona ju nepoznala, že to jej matka. Tak potym išla až pod oblok a ukrutne hu volala ku ternu obloku, že bi prišla a že bi ši len kupila, že to barz pekne jablka a barz dobre. A ono neścelo. Ale. ona ho na to donesla, že bi ši len vzalo pokoštovac, že jej darmo da, jake su to dobre jablka, že ešči take nychdaj nejedla. Tak ona ši vzala a jak raz z neho odku-sila, tak śe prevrátila a zostala lezec mertva. A matka ucekala nazad domu.

Jak prišla domu, tak išla ku špiglu a śe zas pitala: „Špiglu, chto krajši či ja či moja dzevka?" A špigel śe jej už neozval vece j. A ona śe bars radovala: „Preci som už tu beštiu zmamyla." Potym prišli tote bergmanyki domu a najšli dzevče lezec. Tak ho ukrutne terhali a plakali nad nym. Jak ho ukrutne terhali, tak mu jabluko vyskočilo a dzevče zaś ožilo. Tak mu


Předchozí   Následující