Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 217
3. Ščesliva kudzelnica. (Z Hnilce.)

Bula jedna žena taka stara a mala dvanast dzevki. Len jedna ž nych taka plana bula. Vše śedzela a nyč nerobila. Jeden pan taki barz bohatý ijšol na polovku a prijšol dzišc. Ta neznal, dze še ma pozrec. Bol s nym ešči inaš a kočiš. A vidzeli v jednej hižke svetlo. Išli opatric, dze śe to tam sveci. Tak vera ony kukali: a tot předli a jedna nepredla — ta dvanásta. A še pitali na noc a ta ony jich prenocovali. Ta śe pital ten pan, že prečo ona nepredze. A jej matka povedzela:

„Jaj, pan velkomožný, ja jej nemôžem dac prejsc, bo ona ukrutná, bo ona bi nam odpredla, že bi všicko čisté zlate nytki buli."

A pan odpovedzel: „Tak ked ona tak šikovná, to ja ši ju vezmem, to ja jej dam, že bi ona mala со prejsc." Tak potym ši hu vzal. Tak hu do-vedol do śebe a hu položil do jednej hižki. A pokru hižu hu nakládol lenu, abi předla a že to všicko budu zlate nytki do rana, že rano budu zlate pre-dzenka visec na štange, kim on rano vstane. Tak ona plakala, že ona nychda nepredla, čo ona to budze teraz robic. •

Tak potym prijšol ku ny jeden pan a mal taki zlaty fúrik a červenu čapku. Ta jej povedal, ked ona budze za rok jeho, že jej všicko popredze a všicko budze zlate predzenka, do rana. Tak ona prislubila jemu, že hej, že budze! Tak on to v minuté mal zrobeno a potym śe ztracil od nej. Pan, jak rano vstal, ijšol kukac ku Haničke, ale tak'čisté zlato śe te bliščelo, že nemohol any kukac, bo od tych predzenoch śe tak svecilo. A Hanička ši śedzela veselá pri predzenoch. Tak on jej povedal: „Už Hanička nebudzeš vecej prejsc, ty budzeš moja pany." Tak on śe s nu pozdával a barz dobre žili do roka.

Ale ona barz plakala, čo už rok dochádzal, bo śe tomu ślubila, čo bul v tej červenej čapke a bala śe, že už prindze po nu. Ta ten pan śe ji pre-pital, že prečo tak plače. To ona mu nešcela zjavic, že prečo. Ale on hu preci na telo donesol, že mu zjavila všicko. Ta ona mu povedala, že ona nychdy nepredla. A neznala prejsc nychdy nyč. Že prijšol jeden ku nej a mal červenu čapičku i zlaty fúrik, že jej povedal, ked ona budze jeho od teraz na rok, že on jej to všicko popredze. A ona mu prislubila. Tak on tež ukrutne plakal s ňou, bo už še bal, že on hu vezme. Ale on jej tak povedal, ked uhodne jeho meno, že nesce hu, a ked neuhodne, že hu vezme. A ona to potym rozprávala tomu svojmu panovi. Tak on potym už neznal, čo by mal urobić a povedal kočišovi, aby zapřahal kone, že půjdu na polované ak budu moc ďaleko zajsc, bo bi vtedy doma nebul, ked si on pro jeho pany pridze.

A vzal inaša śebu a jeli daleko a potym už bula velka noc dzišc padal. Tak povedal inašovi, aby dakdze kukal, či śe nesveci na tej polovice. Inaš vindzol na jeden strom a kukal, kdze bi bulo svetlo. A vidzel svetlo, ale bulo daleko v jednej hižečke, že kapku len svecilo.

Tak oni śe pobrali do toho koča a ukrutne leceli ku ternu svetlu na noc še pitac. Jak prišli ku tej hižke, ta poslal pan inaša opatrec, že čo tam biva v tej hižke. Ta on ijšol a kukal na oblok. Tam bul stol prikrity pre dva persony a jeden v červenej čapičke so zlatým fúrikom kolo stola letal a rozprával ši: „Budze moja Hanička se mnou jesc a na zlatu poscel budze poprávjac." A sebe spival: „Ked uhádneš mojo meno nešcem ce, ked neuhádneš mojo meno vezmem ce! A ja som Klingač Martyn." Inaš prisluhoval


Předchozí   Následující