Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 230

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Ze Společnosti Národopisného Musea Českoslovan-s k é h o. Sbírky musejní navštívili 27. září členové mezinárodního svazu ředitelů museí umělecko-průmyslových a historických, u nichž setkaly se s živým zájmem a uznáním zejména bohaté sbírky lidové keramiky československé. — Rada musejní podniká právě soustavnou akci, aby doplnila jinoslovanské s b í r ky Národopisného musea Českoslovanského. Prosí proto členy Společnosti NMČ. a všechny příznivce musea, kteří mají styky s mimočeským světem slovanským, aby jí byli nápomocni radou i skutkem: sdělováním, ke komu by se mohlo do slovanských zemí Národopisné Museum obraceti při sbírání jino-slovanského materiálu lidopisného i přímluvou u příslušných činitelů jino-slovanských, aby pamatovali na sbírky Národopisného Musea. — Národopisné Museum pořídilo řadu fotografií vybraných kusů ze svých sbírek lidového (malovaného i vykládaného) nábytku československého. Kopie fotografií těch (ve formátu 13/18) postupuje jednotlivcům i jiným ústavům к studijním účelům (za cenu 2 kor. za list). — Dle sdělení J. E. min. Dra J. Žáčka bude Národopisnému Museu povolena vys. ministerstvem veřejných prací z prostředků к povznesení návštěvy cizinců podpora 2000 korun. Rostoucí úkoly a s nimi rostoucí výdaje Národopisného Musea, jež zavinily trvalý schodek v posledních letech v musejním hospodářství, činí další veřejné podpory museu nezbytnými. — Musejní rada snažíc se o rozmnožení svého fotografického archivu snímky význačných staveb lidových, krojů, slavností, výrobků lidového průmyslu, prací zemědělských atd., prosí pp. fotografy amateury, aby zasílali pro musejní archiv ze svých snímků, jež by po národopisné stránce mohly býti zajímavý. Prokáží tím českému národopisu platnou službu a přispějí к docelení fotografické sbírky, pro studium českoslovanského lidu neobyčejně důležité.

@-----------------

Městské průmyslové museum v Hradci Králové dle zprávy, kterou vydalo za r. 1908, čítá 6171 inv. číslo; v uplynulém roce z toho nově přibylo 377 předmětů. Nově byly instalovány v bývalé tržnici řemeslných výrobků, která byla museu propůjčena, sbírky textilní a národopisné. Vyloženy tu jsou východočeské výšivky, čepce a součásti krojové, výšivky juhoslovanské, výšivky a krojové součásti moravské a slovácké; dále výšivky čínské a japonské. Dvě skříně vyplňují staré i moderní orlické krajky. Mimo to vystaven lidový nábytek (vykládané truhly a malované almary), keramika a sklo. Staré dřevěné předměty umělecko-průmyslové vystaveny v místnostech historického musea. Knihovna byla rozmnožena o 791 číslo a čítá nyní 4670 spisů v 7237 svazcích a na 80 tisíc jednotlivých předloh. Čítárna musejní vykládá 117 odborných časopisů. Přednášek uspořádalo museum 14 s celkovou návštěvou 1953 osob, kursů 8 s 292 účastníky a 4 výstavky. Celková návštěva musejní byla 11.759 osob (se vpočtením frekvence čítárny, přednášek, kursů a výstavy). Nej závažnější musejní činností je však akce krajkářská: pořádán byl jeden praktický kurs (návštěva 27 osob), dodávány nové vzory, prostředkován odbyt (135 pracovnicím za 16 tisíc korun), pro nějž navázáno spojení s Anglií a Amerikou. Pro zvýšení místního odbytu zařízen krám. Vzorníkem krajek účastnilo se museum umělecko-průmyslové výstavy v' Petrohradě. Při odborné škole krajkářské honoruje museum učitele kreslení a pro potřebu obecných škol na Žamberecku (vyučování ručním pracím) upravilo dalších 20 vzorový-ch alb. Členů mělo museum 207. Novostavba musejní, s níž se počíná, zaujme 1700 m2 plochy a bude vyžadovali dle definitívneho rozpočtu 454.223 korun.

@-----------------

Městská rada v Sadské usnesla se založili místní museum. Základem nového musea budou sbírky + prof. G. V. Paroubka, jež budou doplňovány místními památkami a nálezy domácími i z okolí. — Stejně usnesla se letos městská rada v N e t o 1 i c í с h, jež vydala v srpnu provolání o sbírání vhodných předmětů pro místní museum. — Městské museum ve Vysokém Mýtě zakládá oddělení pedagogické, jež nebude pouze místního rázu, nýbrž bude shromažďovali všechny cenné památky staré i současné školy. Výzvu ,,Co sbírati pro městské museum?" rozšiřuje občas prostřednictvím školních správ, při čemž je žactvo upozorňováno na cenu památek (historických, uměleckých i lidových) a na vý'znam jejich zachování v museu. — Nové místní museum bylo letos zařízeno


Předchozí   Následující