Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 45

popolšťováním, které se děje na úkor českého národa, kdežto Němců se téměř nedotýká. Jos. Kudela pojednal o téže věci ještě v „Čechische Revue" III, 61—65.

„Hoditi do party" je nejkrutější trest, jaký může stihnouti dívku z Košíř. Jako ve středověku vydávali se psanci к volnému střílení, tak ve dvacátém, století děvče v Košířích po rozchodu s milencem dává se na pospas celé „partě" milencových kamarádů, kteří s ní mohou cokoli činiti (Národní Listy r. 1909, č. 261). Jak patrno, má dosud i velkoměstský život své zajímavé a svérázné obyčeje, své zvykové lidové právo, které ovšem, s obecným právem psaným (se zákony) je velmi často v příkrém rozporu. Ale poznati je mělo by důležitost nejen pro obor policejní a právní, nýbrž i pro soudobou lidovědu; neboť by přispělo к poznání duševního a mravního života širokých vrstev z pokrajů velkého města.

@-----------------

Po odhalení pomníku Havlíčkova v Libáni zachytil Krakonoš (1909 č. 35) několik lidových, rozhovorů: „Co z toho má, že mu ďáli takovou slávu? — Na konec ho zavřeli. — Eh, kdyby byl dál dobrotu, byli by ho nezavřeli" umovaly po slavnosti a veřejném proslovu o Havlíčkovi dvě libáňské sousedky.

@-----------------

З Извъцтi-í Petrohradské akademie věd (1909 č. 14) dovídáme se, že vladi-vostocký kupec Skidelskij zakoupil od našeho cestovatele Vojtěcha Frice velikou sbírku asi 1700 předmětů z etnografie a archeologie jihoamerické, a daroval ji Museu antropolog.-etnografickému cis. Petra Vel. V. Fric sUbil sbírati i na čtvrté své cestě do jižní Ameriky pro toto museum. Akademie věd v Petrohradě zajistila proto našemu cestovateli svou podporu a vyžádala mu podporu ruských diplomatických agentů . . .

Zprávy o museích a společnostech -národopisných.

Ze Společnosti Národopisného Musea Ceskoslovan-s k é h o. Národopisnému Museu dostalo se na výdaje, které byly spojeny s adaptováním budovy a instalací musea zemědělské retrospektivy, příspěvku 3000 K od vys." с. k. ministerstva orby. Pomoci veřejných korporací pro zemědělské museum je ovšem velmi třeba: neboť ačkoli ještě není uhrazen náklad adaptace dosavadních místností, naléhá již na jeho správu potřeba rozšířiti zemědělské oddělení o místnosti další. — Z darů pro Zemědělské Museum sluší uvésti, že podařilo se získati z okresní výstavy v Českém Brodě, kterou navštívil musejní tajemník, prehistorický mlýnský kámen od p. Buriana v Klučově, troubu-ponůcku od sl. obecního výboru v Doubravčicích a mapy a diagramy o poměrech zemědělských v Čechách od p. řed. Joska. — Pro krojové oddělení získalo Národopisné Museum Českoslovanské koupí: ženský' kroj z Leštiny u Vys. Mýta a mužský kroj z Česko-budějovicka. — V zemědělském oddělení Národopisného Musea' Českoslovanského byla otevřena 8. pros. 1909 exposice lidového rybářství, která obsahuje náčiní, dosud hlavně různé sítě, jakých ovšem (se změnami v materiálu a technice výrobní i s některým pozměněním ve formě) ještě se užívá. Vystaveny jsou prosnice (též prostice) t. j. obdélná síť, nahoře opatřená dřevěnými splávky, dole zatížená kaménky. Horní šňůra její má prodloužené konce, které se uvazují ke kolíkům, zaraženým do země. Klade se napnutě na přič strouhy. Ve vodě stojaté a při vysokých březích stojí síť svisle, neprohnutá, kde je mělko a v proudící vodě prohýbá se jako sak. Ryby ženou se proti síti, v níž — prostrkujíce oky hlavy — uvíznou. — Pytel (na Polabí „měch", v jižních Čechách „věznice"), síť v podobě pytle ke spodu se úžícího; kraj otevřený je zakončen dvěma dlouhými síťovými křídly; vnitř je síťka menší, stejného tvaru, ale i na užším konci otevřená, takže pytel je' jakousi pastí na ryby. Pytel klade se do proudící vody otvorem proti proudu. Křídla upevní se kolíky ke dnu, spodní kraje křídel zatíží se ještě kameny, aby přiléhala ke dnu. Pytel se natáhne a na zadním konci přiváže se kámen. Mimo to obsahuje exposice čeřen na mělkou vodu, známého tvaru, který je však bez bidla, pouze do ruky; sak malý na mřenky a velký na větší ryby, jejichž tvar i manipulace s nimi jsou známy; dále dva sáčky na raky, jež se ukládají na dno do vody nad kořáním, kamením a pod., kde rak bývá: do sáčku vloží se vnadidlo. Lovec, jenž po pravidlu líčí


Předchozí   Následující