Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 47
tvárně. Na výstavě bylo zastoupeno^asi na 90 výrobních míst domáckého průmyslu. Nemohla tedy a nechtěla výstava činiti nárok úplnosti, nýbrž byla jen výstavou ukázek. (Pořadatelstvo samo mělo na 600 výrobních míst zjištěno.) Ostatně je jisto, že by nebylo ani vhodno podávati výrobky ze všech míst výrobních: kde předměty ani formou ani technikou se neliší, stačí předvésti vždy jen několik výrobků vybraných a ostatní místa výrobní předvésti graficky (mapou, soupisem). Bohužel na výstavě podobný grafický doprovod, zpracování materiálu, sneseného na výstavě a sebraného při výstavních pracích přípravných, scházel. Nedostatek ten dle informací pořadatelstva bude odčiněn dodatečnou publikací, která by podávala vědecké zpracování sebrané látky. Jiný nedostatek, který s uvedeným šel ruku v ruce, ovšem dodatečně nahraditi nelze: výstava postrádala jakéhokoli slovního doprovodu, průvodce. Návštěvníci byli odkázáni na nemnohá data, uváděná na lístcích, označujících celá oddělení i jednotlivé předměty. Pokud jde o zastoupení jednotlivých průmyslových oborů (ne míst výrobních), byla asi zastoupena všechna odvětví lidového a domáckého průmyslu. Ba benevolence výstavního pořadatelstva připouštěla i práce samouků. Z jednotlivých exposici zasluhují zmínky zejména kolekce horáckého musea z Nového Města Moravského, musea z Brněnských Klobouk, Р. E. Domluvila z Val. Meziříčí, uč. J. Felixe z Frenštátu, P. Bartoníka z Vel. Blatnice, krajkářského kursu z Mrakotína a z. Konic, naduč. Kahánka a některých družstev a organisací živnostenských a j. Některé z uvedených exposicí (na př. horáckého musea) byly i vyčerpávající svoji látku i velmi názorné zvláště tím, že předváděly i výrobní pomůcky (nástroje) i výrobek v jednotlivých stadiích jeho zpracování i jeho surovinu. To bylo tím důležitější, že výstava jinak neměla vlastně žádného znázornění výrobního postupu . Byly-li by bývaly interiéry nebo docela předvedení živé práce pro výstavu příliš nákladný, bývalo by snad aspoň možno modely a obrazem přispěti к potřebné názornosti. Ale přes všechny ty a podobné výtky je nutno uznati, že výstava byla podnikem včasným a nezůstane bez užitku. A při obtížích práce, s nimiž právě na poli domáckého průmyslu zápasí všechna činnost nejen organisační, nýbrž i pouze evidenční, nelze upříti uznání ani pořadatelstvu, pokud se týče jeho výkonné síle p. konsulentovi Hatlákovi.     Žalud.

@-----------------

Moravská Ústředna pro lidový průmysl v Brně, jež byla založena letošního roku po vzoru pražské Zádruhy, zahájila svoj i obchodní činnost (otevřela prodejnu) 5. listopadu. Před tím již podnikla Ústředna nejen nutné přípravné práce organisační, nýbrž i propagační: účastnila se výstavy v Čenstochové, vypravila 11 příležitosti císařských manévrů svoji exposici ve Velkém Meziříčí a účastnila se výstavy lidového a domáckého průmyslu, pořádané v Brně, samostatnou bohatou svou exposicí. V čele Ústředny stojí arch. Dušan Jurkovič jako předseda, red. A.. Melichar jako jednatel a sl. Madlena Wanklová jako síla úřední (disponentka).

@-----------------

Archeologická komise při České Akademii pro vědy, slovesnost a umění podala к návrhu zákona na ochranu historických a uměleckých památek, podaného v XIX. zasedání panské sněmovny, memorandum. Je to prvý hlas z kompetentních kruhů odborných u nás, který vůči Helfertově osnově zdůrazňuje české potřeby a české požadavky památkové ochrany. Memorandum předem hájí, že „zákon říšský na ochranu památek lze si představiti jenom jako rámcový', sdělaný jmenovitě se zřetelem к oněm momentům, jež nelze jinak vyříditi, než zákonodárstvím říšským." Proto staví se jednak proti centralistickému rázu projektované ochrany památek, jednak proti tomu, aby připravovaný zákon byl jen jakýmsi zákonem zmocňovacím, který-by vlastní organisaci ponechal pravomoci moci výkonné. Důvody archeologické komise jsou ovšem ryze věcné a velmi závažné: jde o to, aby památková ochrana byla dosti rychlá, ne byrokraticky těžkopádná. Mimo to jde i o to, abv nárok na získání objevených památek nepříslušel výhradně ústřední organisaci (vídeňské), nýbrž aby památky byly zabezpečeny i zemím, pro jejichž dějiny jsou pramenem. Proto je jeden z hlavních organisačních požadavků memoranda, aby „při zemských výborech jednotlivých korunních zemí byly zřízeny samostatné komise případně úřady, jimž bylo by pečovati v kontaktu s politickou správou o památky dotyčné země." Po stránce věcné věnuje přirozeně memorandum hlavní pozornost návrhům na ochranu památek archeologických.

@-----------------


Předchozí   Následující