Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 95

Okresní Museum historické, národopisné a přírodopisné, jež má především zobrazovat! vlastní kraj svého působiště, bylo založeno ve Skutči. V čele museu stojí pp. Jan Gregora, с. k. notář, Ant. Hlinecký, řed. škol a Václav Jetmar, učitel.

@---------------

Společnost přátel starožitností českých v Praze pokouší se vybudovati pomocí krajinských museí organisaci důvěrníků, kteří by jí umožňovali zasahovati účinně na ochranu památek. Již před desíti lety dovolávala se Společnost od krajinských museí zpráv o tom, kde by hrozilo „nebezpečí jakékoliv památce, ať zkázou, nevítanou opravou, prodejem nebo přechodem v ruce nespolehlivé". Zejména se dovolávala toho, aby byla pilná pozornost věnována obchodníkům starožitnostmi, cizím i domácím. Výzva z r. 1899 neměla valného účinku. Proto nyní činí Společnost pokus založili svoji ochrannou akci památkovou na organisaci osobní, na důvěrnících, které by si jmenovala příslušná venkovská musea. Je ovšem pravda, že o památkovou ochranu pečují orgány oficiální, konservátoři. Ale více očí více vidí. Již proto možno pokus o novou další akci na ochranu památek u „Společnosti přátel starožitností" jen vítati.

@---------------

Technické museum v Praze, které bylo založeno z podnětu prof. dra J. Grubera, učiněného v Národních Listech a v Obzoru Národohospodářském r. 1907, zahájilo 2. prosince 1909 svoji činnost. Prozatímní místnosti získalo v paláci kn. J. A. Schwarzenberka na Hradčanech. Co do programu bylo při jeho otevření zdůrazňováno poslancem ing. Jos. Neumannem hlavně jeho poslání sezna-movati s vynálezy, pracemi a vymoženostmi nej novějšími. Proti tomu připomíná Gruberův Obzor Národohospodářský-, že všude (v Mnichově, v Paříži, Londýně i ve Vídni) je hlavní úkol museí technických v retrospektivě. Bý'ti výstavami věcí nej modernějších mohlo by býti snad úkolem museí technologických, není však úkolem museí technických. Ostatně není ani třeba musea vynálezů a prací nej novějších: o jejich rozšíření starají se sami podnikatelé tak, jak by se museum nikdy nemohlo stara ti. Z věcí nových může museum přijímá ti jen takové, které znamenají nový stupeň v historickém vývoji techniky, asi „tak jako současný kronikář a memoirista zaznamenává věci, o kterých předvídá, že budou jednou dokumenty historickými."

@---------------

Musejní a literární spolek Palacký čítal v r. 1908 členů zakládajících 7, dopisujících 11, činných 179. Příjem jeho byl 3979-66 kor., vydání 270373, z čehož bylo na účely musejní vydáno 39304 kor. Návštěva musea byla 846 osob, sbírky byly rozmnoženy as o 50 čísel. Spolek mimo museum udržuje i veřejnou čítárnu a vydává ročenku „Slánský Obzor", jež obsahuje jednak zprávy o současném stavu okresu i města (výkazy a data statistická, bibliografii a pod.), jednak články a zprávy historické, zejména kulturně-historické.

@---------------

Museálná slovenská spoločnosť (v Tur č. s v. Martině) usnesla se vydati populární brožuru o účelech a významu své práce a zejména svého musea. Kustos musea V. Vraný byl pověřen napsati ji.

Mezi posledními svýani nákupy vykazuje Rakouské lidovědu é museum opětně řadu předmětů československých, zejména keramiku a památky zvykoslovné z Moravy a výšivky z Čech. Darem dostalo jeden úplný slovenský kroj z Lukavky u Ružomberku a několik výšivek z Místecká. Všechen přírost musejní v r. 1909 byl 1968 čísel. Jak zápasí při tom museum s místem, svědčí, že již mu nestačí ani skladiště. Aby musejní správa mohla aspoň uložiti věci nově získané, musila zrušiti jeden ze selských interiérů musejních a promění ti jej ve skladiště.

@---------------

Opavské m ě s t s k é"7 m u s e u m, umístěné v městském domě pod věží, navštívilo r. 1909 o nedělích a svátcích 453 dospělých а 205 žáků, ve všední dny 191 dospělých a 106 žáků, celkem za celý rok 1009 osob, o 137 víc než r. 1908. Návštěva tato při poměrné lidnatosti a značném počtu studentstva v městě je malá. Museum rozmnoženo bylo o 386 čísel. Koncem r. 1908 čítalo 4918 čísel, v r. 1909 obdrželo darem 94, přenecháno mu s výhradou vlastnického práva i číslo, zakoupeno 31, obec opavská přidělila museu 260, úhrnem tedy 386 čísel. Nedávno nalezeny bvly ve dvoře pohozené starožitné dvéře od někdejší zasedací síně radních pánů z r. 1583, pěkná vykládaná stolařská práce,


Předchozí   Následující