Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 152

některých brodských památek ze sbírek archeologického spolku Wocel v Hoře Kutné a Horáckého Musea v Novém Městě jsouc ochotno navzájem postoupiti památky, jež má ve svých kolekcích z měst, s jejichž musei jedná. Vlivem musejního kuratoria byla zasazena pamětní deska na rodný dům kronikáře Jana Beckovského. Nyní museum zařizuje dobově dva pokoje v domě, jejž obýval Karel Havlíček před svou internací do Brixenu. Musejní sbírky jsou uloženy nyní ve 3 místnostech, jež však pro ně ani zdaleka nedqstačí. Příjmy musea byly v"roce 1908 kor. 606.36, vydání kor. 227.39; v r. 1909 byly příjmy kor. 590,42 a vydání 212-04. Podpory požívá museum od města ročně 200 korun.

@--------------

V Uh. Skalici ustavilo se 30. března družstvo pro odbyt lidového a domáckého průmyslu slovenského. Stejné družstvo zakládají i v Turč. Martině, kde počali sice s upisováním dříve, ale nesehnali tak rychle potřebný kapitál jako ve Skalici.

@--------------

Dne 2. dubna t. r. konaia se v Záhřebe porada svolaná na podnět prof. dra L. Cara, aby u příležitosti II. všesokolského sletu г. 191т byla v tomto městě pořádána národopisná výstava. Peněžitá podpora byla výstavě zajištěna jak od zemské vlády chrvatské taktéž od města. Zvolen zvláštní výbor z různých pánů a dam, z malé jen části známých v odborných kruzích národopisných. V denníku „Obzor" promlouval obšírněji v řadě feuiUetonů poč. dubna prof. Drag. Hirc o důležitosti a významu tohoto podniku. Pánové doufají, že by z takové výstavy mohlo vzniknouti zvláštní národopisné museum, jehož Záhřeb velmi citelně postrádá, a D. Hirc navrhuje též zřízení zvláštní „Antropologické-společnosti". Bude ovšem třeba napnouti všecky síly a s největší energií se cho-piti ihned práce, aby v krátké době jednoho roku mohla býti uspořádána národopisná výstava v takovém rozsahu, aby mohla podati náležitý a poněkud jen plný obraz života lidu obývajícího trojjediné království, Chrvatsko, Slavonii a Dalmácii, dále ostrovy Kvarnerské, Istrii, snad též Bosnu a Hercegovinu.

@--------------

Etnografická sekce musea Alexandra III. uspořádala dne 21. pros. 1909 zvláštní výstavu sbírek národopisných sebraných během r. 1909. Sbírky byly sebrány na Kavkaze u horských židů, Arménů, Avarců a Tatarů, nejúplněji u prvých, mimo kroje a p. ukázky domácího průmyslu, předměty kultu, amulety a j.; zajímavá byla sbírka tatarských starobylých koberců a j. Dále v 2. sále byly sbírky ze Sibiře a dalekého východu, tu mimo jiné kolekce čínských divadelních výšivek a kreseb, na zvláštním čínském koberci rozvěšeni tři „daještí geniové", vyšité náboženské figurky. Z Jenisejské gub. vystaven, úplný kroj šamanský, buben šamanský, bůžkové, předměty obětní a j. V temže sále nalézaly se též kroje Indiánů ze sev. Ameriky. V ostatních dvou sálech vystaveny sbírky z evropského Ruska, též v Polsku a Litvě. — Česká sbírka opatřovaná péčí prof. Niederle nebyla patrně ještě к výstavě upravena, ačkoliv z části. také již r. 1909 byla v rukou uvedeného musea.

@--------------

Národopisná sekce cis. společnosti přátel přírodních věd, antropologie a etnografie v Moskvě podává výroční zprávu za školní rok 1908—9. Podle této byla vnitřní a publikační činnost její velmi vydatná, obzvláště činnost muzikaln ě-e tnografické körn i s e její. Mimo četné přednášky a referaty dotiskuje se II. sv. „Prací" (Труды), který obsahuje materiály a studie o národní písni a hudbě krajů bělorusských, kavkazských, donských, jakutského a j. К vydání upravují se svazky III. а IV., kterýžto poslední má býti věnován „Pokusům o harmonisaci a umělecké zpracování národních motivů". Vykonáno několik vědeckých expedic věnovaných, studiu jazyka a folkloru tureckého obyvatelstva říše Ottomanské, do gub. Ku-taiské, Tiíliské, na Kamčatku, do kraje zabajkalského a do Mandżurska, do gub. Permské a Archangelsks, kde známý znalec epické poesie ruské, A. Vlad. Markov sebral opět hojný počet bylin a jiných různých písní, částečně velmi zajímavých-Jinou sbírku bylin a historických písní, jak též z jiného lidovědného materiálu pořídil B. M. Sokolov v Kirillovském okr. Novgorodské gub.


Předchozí   Následující