Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 154

Dudák slovácký má dudy veliké, jichž přehozený zadní ,,huk" sahá až к lýtkům. Obut jest v čižmy s červenou lemůvkou a má modré, světleji šněrované nohavice. To nasvědčuje, že je z některé severnější osady břec-lavské, snad z Týnce, kde se nosívaly za stara modré nohavice a ne červeno-fialove. Košili má se širokými rukávy, kordulku černou, na krku černý šátek a širokostřechý, černý klobouk s jedinou červenozelenou housenkou (že-nilkou). V ústech má krátkou dýmku. Blíže určiti se dudák nedá.

Němec s houslemi má boty vrapené nad kolena, nohavice černé (ko-ženice?) a zelenou vestu, která tak jako modrý kabátec má řadu hustě seřazených, plochých knoflíků. Na krku má červený, květovaný šátek. Na zemi podle něho leží veliký širák s modrým třapcem na boku a modrou ženilkou Ani tento hudebník se blíže určiti nedá.

Obr. 2. Brněnský kraj, panství břeclavské. Svobodný párek.

Vyobrazení lidé pocházejí z některé blízké osady břeclavské, bud z Lan-štorfa neb Staré Břeclavy, neboť jest jisto, že malíř asi daleko z Břéclavy pro své obrázky nešel.

Děvče, které jest z předu vyobrazeno, má boty čižmovité, sukni růžově červenou a červeně shora dolů pruhovanou, dlouhou až ke kotníkům, tedy mnohem delší, než se nosí nyní. Spodních sukní není. Fěrtůšek jest černý, bíle a červeně lemovaný, svázaný z předu červenými stuhami. Bílé zástěry, pozdější, povstaly patrně asi v letech padesátých. Rukávce v nad loktí spiaté, s dlouhými, okrajkovanými taclemi, mají obojek černě vyšitý černými krajkami lemovaný. Kordulka červená jest krátká, ale delší ne: nyní, z předu červenou pentličkou sešněrovaná. Pod krkem je žlutá a čer vená mašle. Vlasy spleteny jsou jako nyní, a na nich nastrčeny jsou „r o ž к у' trochu delší než nyní, červené, ovinuté několikrát žlutou pentlí. Mašle n nich jsou ležaté, z pentle bílé, červeně pruhované.

Hoch, vyobrazený ze zadu, má čižmy s kermesinovými, dlouhýr třapci, tak jak se nyní zase začínají nositi. Nohavice má červenofialové, к šili se širokými rukávy, kordulku černou, kvítkovanou, olemovanou zelei kol krku a průramků. Na krku je černý šátek. Na hlavě „g ul á č", рои s pestrými housenkami nad polovici své výše, červenců mašlí a dlouhý: převislým pštrosím pérem.

Je viděti, že kroj byl sice pěkný, ale daleko ne tak bohatý, kromě výšivek, jako později.

Obr. 3. Brněnský kraj, panství břeclavské. Svobodný párek.

Na obrázku tomto jest hoch z předu. Má zase čižmy v předu pěkně a vysoko vyseknuté a červenofialové nohavice, na nichž je zřetelné modré šňůrování. 'Z předu je úzký řemen. Košile je na prsou červeně vyšita, na krku jest zase černý šátek, ale krom toho ještě červená mašle. „Guláč" má z předu kytici z krámského kvítí, к němuž červená mašle z předešlého obrázku patří. Kordulka je na předu zeleně olemovaná, ale kraj její dole je černý.

Děvče, vyobrazené ze zadu, má tu dlouhé, bílé sukně (slavnostní fěrtoch), fěrtůšek černý, červeně lemovaný, dole s černými krajkami, kordulku červenou, zeleně lemovanou. Rukávce jsou na taclích černě vyšity, s bílými krajkami a obojkem pěkným, černé vyšitým a rovněž bíle okraj-kovaným- U loktí jsou rukávce podvázány červenými pentličkami. „Rožky"


Předchozí   Následující