Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 66

io. Zrádná'píšťalka. Dva bratří hodí nejmladšího do studně. Po létech nějaký člověk vytálme ze studně kost z ruky a udělá z ní píšťalku, která mu píská: „Bratři mne zabili!" Když na ni pískal otec Pietrucciův: „Požehnej mi, otče, bratři mne zabili." Podobně i matce a pak i bratrovi začíná: „Vy jste mne uto —" Bratr ji upustí, píšťala se roztříští a tak lest zakryla zločin.

и. Griselda. Dcera sedlákova se zalíbí mladému pánu a přes napomínání otcova si ho vezme. Po svatbě přítel pánův ze závisti si opatří prsten G.-in a obviní ji z nevěry. Manžel ji vyžene, po čase se přesvědčí, že je nevinna, najde ji a žijí šťastně.

12. Otevřte se, dvířka, a zavřete se, dvířka! t. j. AH Baba a 40 loupežníků.

13. La Bellafatta. Princi se líbí hezká dcera chudého poddaného, král však mu dává dobrou, ale smutnou a ošklivou princeznu, oklame syna tím, že mu při svatbě nastrčí В., v noci pak nastoupí místo ní princezna. Králevic pozná klam po hlase nevěstině, vyžene ji a vezme si B.

14. Ninuzzo. N. mimoděk vyplaší zloděje z jeskyně, nabere peněz a přinese domů. Matka mu za odměnu zabije „ranního zpěváka". N. zabije stařečka ráno popěvujícího, přinese ho domů a říká matce, že zabil „ranního zpěváka". Matka se hrozí, N. však hodil starce do studny a na něho berana. Dětem starcovým se N. přizná, že jim otce zabil a hodü do studny, sleze proň a ptá se: „Měl váš otec rohy?" „Neměl." „Tenhle má." „Vlnu?" „Ale ne." ,,A ten ano!" atd. Vytáhli berana a odešli, N. pak v noci starce pochoval daleko od vesnice.

15. Dvě kmotry. Zloději obdarují hojně Bertu, předoucí při měsíčku, když jednou vrazila zády do dveří jejich chalupy a otevřela je, ale její závistivé sousedce Marii dají kus chleba, peníz a pohrozí jí smrtí, vrátí-li se, nebo poví-li něco.

16. Pradlenina vnučka. Pradlena žádala za půjčení pánve krajíc chleba a kousek toho, co se na ní smažilo. Jednou zase prala venku, když vnučka její dostala od tří cizinců za půjčení pánve krajíc a tři ryby. Snědla to, na poli se najedla bobů a usnula, jen hlava jí z lusek vyčnívala. Spala přes celou noc. Tři princové šli mimo: jeden myslí, že by jí slušel oblek olověný, druhý, že stříbrný, nejmladší, že zlatý. Večer se děvče objeví ve zlatých šatech na vesnici. Nejmladší princ si ji vezme. O svatbě pradlena žádala od vnučky chleba a tři ryby a vnučka ji odkáže na později. Po slavnosti princezna ukazuje princi a družině palác, kterého dřív nikdo neznal. Klíč к němu si vypůjčí od ropuchy. Ale princezna dlouho klíč nevrací a dostane palác, neboť ropucha praskla. Pradlenu vezme vnučka к sobě.

17. Dvě loutky. Selka koupila na trhu dvě loutky: jedna sedí u vyšívání, pracuje a pohybuje se jako živá, druhá je nehybná, jako bolestí sklíčená. Princ jde vesnicí, vidí loutku na balkoně, má ji za živou. Selka v něm obratně vznítí lásku, dostane od něho peníze a na konec mu dá loutku za ženu. Při plavbě do své země princ pozná, jak byl oklamán, dá shodit loutku jako náhodou do moře, ale námořníci ji zachrání. Z rozmluvy loutky se džbánem oleje princ sezná, že jest milován, vezme si ji a jsou šťastni.

18. Domnělý slepý. Zena sedlákova se v kostele modlí, aby muž oslepl, poněvadž chce žít s kmotrem- Kostelník to slyší, řekne to sedláku, ten po prostředku ženinu předstírá slepotu. Zabíjeje prase zabije kmotra a ženu i s kmotrem hodí do propasti.

19. Michette. M. přinese otci z ciziny mnoho peněz a dokáže kapitánovi, který má v podezření jeho poctivost, že si dovede vydělávat peníze:


Předchozí   Následující