Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 67

stáhne pokrývku rolničkami ozdobenou se strýce Draga, vysypav naň tisíce blech; sucharem vyvede mu koně ze stáje. Konečně prosí M. Draga, aby mu zkusil, je-li rakev pro bratra dost dlouhá, zavře ho v ní a přivede ke kapitánovi. Kapitán M. odmění a ten žije dál v poctivosti.

20. Mladý pán Marcello. Otec chce vyléčiti syna z marnotratnosti a pošle ho s věrným sluhou do dalekého města. Tam má M. opustiti bez peněz. M. se zalíbí bohatá dívka, získá si službu i přátelství jejího otce a.dostane ji konečně za ženu. Po svatbě ho manželka pošle к otci prosit za odpuštění. M. na cestě prohraje peníze i šaty, jde však přece к otci, který ho nechá sloužit doma. Žena se nemůže M.-a dočkat, vydá se za ním, vyhraje, co on prohrál — i jeho šaty, přijde i к tchánovi a s mužem se mu představí. Žijí šťastně.*)

21. Nalezená. Student nalezl děvčátko. Když vyrostlo, ukázal mu sv. Josefa a P. Marii, to že jsou její zemřelí rodiče..Stav se doktorem, chtěl si Schovánku proti vůli všech vzít. Ta se radí s „rodiči", přestrojí se do mužských šatů a „matka" ji vede ke správci. Pase kozy, vede účty, až ji baron přijme do rodiny. Když baronessa ji chce za muže, odejde. Matka ji nabídne královně za vyšívačku s podmínkou, že dceři vykáže světničku, kam by nikdo mimo královnu nevstoupil. Tam ji spatří princ, zamiluje se, a konečně si ji vezme. Bývalý ochránce její se pomstí: dá se do služby zámecké a zabije princezně dítě. Podezření padne да nalezením, „rodiče" však vzkřísí dítě a to vraha vyzradí.

22. Prsten poroučej, poroučej! Baron dvěma. synům poručí jmění, nejstaršímu starou pánev. Chudák jsa ženat z bídy ji prodal, dostal čtyřnásob toho, co čekal. Jde tedy za kupcem a vidí, jak z ulomeného držadla vytahuje prsten. Baron se ho zmocnil a utekl. Jednou navlékaje prsten, zavadil o nějaké péro; ozval se hlas: „Poroučej, poroučej!" Opatří si peněz prstenem, odejde na cesty, koná divy a získá konečně princeznu za ženu. Jednou si princezna vyžádala prsten. Kotlář, jenž kdysi koupil pánev a tehdy byl náhodou ve městě, zmocní se lstí prstenu, přenese zámek i s princeznou na skálu v moři. Baron se doví pomocí krále zvířat, kde je zámek i prsten a dostane ho konečně. Princeznu i kotláře v zámku pohřbí v moři a vrátí se к první žene.

23. Dva kmotři. Vévoda di Venezia hledá nevěstu sobě a sUbí, že ji najde též vévodovi d' Ossima s podmínkou, že přítel nebude pátrat po nevěstině původu. Vévoda di V. najde si děvče bystré, které pochopilo,' proč určitým způsobem rozdělil dvě kuřata. Vévoaa se ptá, jaké má nevěsta zvláštní znamení, doví se, že 3 zlaté nitky na pravé noze. Odejde, zapověděv jim mluvit o zasnoubení. Vévoda d'O. se mrzí, že přítel tají, koho si vybral; vypátrá to a udá vévodu, že se zasnoubil s děvčetem občanského rodu. Vévoda di V. má být odsouzen к smrti, ale nevěsta dokáže znamením urozený původ, vévoda je sproštěn, za to udavač odsouzen.

24. Andreuccio. Syn chudé vdovy prodá do 3 neděl 3 jehňata třem starcům: jednomu za sen, kterým uspí, koho mu libo; druhému za možnost dostat se kamkoli bez cestování; třetímu za myšku, přinášející štěstí. A. se vydá do světa. Ze zásob od matky hodí kus chleba psu, který pojde a stejně dva havrani, usadivší se na psu; nabídne ty dva havrany, které vydává za slepice, loupežníkům, do jejichž brlohu se dostal; ráno najde loupežníky mrtvé. Opatří se zbraní i penězi a jede dál. Střelí na králíka, ale netrefí jej,


*) Srv. Kubín, Kladské povídky I, č. 8.

Předchozí   Následující