Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 68

nýbrž zajíce, kterého ani nepozoroval. Vybere ze samice 2 zajíčky, přenocuje v kostele, upeče si zajíčky na ohni z papíru, vytrženého z misálu a zapije je posvěcenou vodou. Dá hádat princezně, která bude toho, kdo jí dá nerozlušti-telnou hádanku: Matka mne vraždila, já zavraždil Titta (psa); T. zabil dva, dva zabili čtyři; jedna zabila tři; střehl jsem na to, co jsem viděl, a zabil, co neviděl. Snědl jsem dva pečené na tlachu a slovech (missál psaný lt.) a pil jsem vodu, která je mezi nebem a zemí (v kropence). Princezna neuhodla, ale místo sňatku dá A.-u hodit do jámy lvové a vezme si knížete. A. však vzbudí v princezně ošklivost k muži. Proto ho hodí také lvům, A se pak po provaze, po němž spouštěli knížete, dostane z jámy a vezme si princeznu.

25. Zlatá hora. Princ na honě pustí se za liškou, přijde do liduprázdného zámku, jí a spí tam a někdo s ním a odcházeje slyší: Na shledanou. Tak i po druhé se stane. Po třetí se mu zjeví zakletá dívka, která ho miluje a pozve ho na Zlatou horu. Princ jede, nebere nabízených jídel, jak mu dívka poručila, až pod Zlatou horou. Prospí proto pravý čas, na orlu konečně se dostane ná horu a vysvobodí zvířata, která se promění v lidi, mezi nimi i královnu. Svatba a návrat к rodičům.

26. Strýc Berettella t. j. Doktor Vševěda.

27. Bohatý obchodník. Bohatý obchodník staví si palác, někdo mu jej však pokaždé poboří. Tři synové hlídají. První a druhý bezvýsledně, třetí však raní škůdce, pronásleduje jej к díře, spustí se za ním, mine tři zámky, ve čtvrtém zabije nepřítele a s třemi dívkami ze zámků jde к díře. Bratří vytáhli sice dívky, jeho však nechali dole a byl by tam zůstal, kdyby ho orel nebyl vynesl na zem. Vstoupí do služby к zahradníku svého otce, dá se poznat nejmladší dívce a. pak i otci. Starší bratří jsou vypuzeni i s ženami, on pak si vezme třetí za ženu.    M Křepinský.

Drobné zprávy národopisné.

Zpráva Misijního odboru Kostnické jednoty za r. 1910 (Praha 1910, str. 58) budí silnou pozornost každého, kdož se o český národopis zajímá, popisujeť „Návštěvu emigrantských o s ad v Němé c ku a třetí cestunaRus". (srv. V, 89) Stručně úvodem vylíčeno, které nové osady českých emigrantů založeny v pruském Slezsku za války sedmileté, a potom vypsány osady Bedřichů Hradec u Opol, Husinec u Střelmá, VelkýTábora sousední Č e r m í n u Sycova na hranicích poznaňských. Všude tu nejmenovaný zpravodaj s největší lítostí konstatuje silný a podle všeho nezadržitelný úpadek národnostní: mladší dorost dává vesměs přednost němčině, zapomíná řeč svých otců, i stará rodinná jména němčí, překládají do němčiny Laštovička ve Schwalbe a. p. Z českých sborů evanjelických v ruském Polsku popisuje Zelovský, Lodžský, Žyrardovský a Kučovský; i podává krátké zprávy o církevním životě, vedle toho zvláště dává nahlédnouti do sociálních poměrů těchto našich českých osad. Opakujeme své přání, aby tyto misijní zprávy hlouběji se dotýkaly vůbec životních poměrů. Knížečka jest hojně vypravena drobnými fotografickými snímky, které dávají hrubé představy o stavbách i kroji.

@-------------------

Redaktor a vydavatel organu hornoslezských Poláků „Nowiny Raci borskie" p. J. K. Maćkowski uveřejňuje v prosincovém čísle „Światu Slowiań-ského" článek „Uwaga o C z e c h a c h w R а с i b о r s ki e m" (str. 309—323). Nepodáva bližších dát o nich, ani statistických, nic vlastně etnografického, a vlastně by se článek ten měl stati předmětem bedlivých úvah našich orgánů politických. Doličuie nedostatek národního uvědomění a znenáhlé poněmčování českých osad pod vlivem zněmčiléno duchovenstva, ačkoliv podléhají diecesi olomoucké.


Předchozí   Následující