Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 71



předměty lidového umění českého, jež má v duplikátech, pro mezinárodní výstavu ruchu cizineckého v Berlíně. Z veřejných subvencí byla Společnosti NMČ. povolena v míře zvýšené o 500 kor. podpora sl. kr. hl. města Prahy, tedy 2500 kor. pro r. 1911, a v míře, zvýšené o iooo kor. — vlivem resoluce posl. Maštálky v roz-počt. výboru — subvence с. k. ministerstva kultu a vyučování již pror. 1910, tedy бооо kor. Ve výši dosavadní povolena byla pro další pětiletí 1911—1915 subvence с. k. ministerstva orby na museum zemědělské retrospektivy (2000kor. ročně). Nově byly povoleny jednou pro vždy subvence с. k. ministerstva veřejných prací v obnosu Sooo kor. a podpora z nadání manželů Hlávkových v sumě iooo kor. na vydání illustrovaného díla o Národopisném Museu. Za to však subvence zemské v celkovém obnosu 9000 kor. Společnost NMČ. — následkem nedělnosti českého sněmu — v r. 1910 pozbyla.    Z.

@-------------------

Lidovědné oddělení Zemského musea Františkova na Moravě bylo rozšířeno založením fonogramového archivu, o němž byl referentem konservatoř prof. J. Götz. Pokud patrno ze zpráv o zasedáních kuratoria, byla činnost musejní i r. 191 o dále vyčerpávána hlavně starostmi o novou budovu. Co do uspořádání sbírek trval spor, kam zařaditi sbírku keramickou: zda celou do oddělení umělecko-průmyslového, či zda patří keramické výrobky provenience lidové do sbírek lidovědných. Ve věci byla vyžádána i dobrozdání cizích ústavů (— též Národopisného Musea Českoslovanského, jež se ovšem vyslovilo pro příslušnost lidové keramiky do oddělení lidovědného —), ale otázka neroz-řešena. Z činností sekcí sluší uvésti, že třída filologicko-historická konala šest a matematicko-přírodovědecká čtyry přednášky. Z osobních změn sluší litovati, že prof. J. Šíma, dosavadní správce sbírek lidovědných, pro něž měl opravdový zájem, pochopení a cennou odbornou znalost, vzdal se úřadu kurátorského. ,,Časop. Mor- Musea zem.", jejž musejní společnost vydává, počal novým svým ročníkem 1911 uveřejňovati „Zprávy ze zemského musea", jimiž hodlá „soustavně informovati o vzácných kusech musejních sbírek, širší veřejnosti buď dosud vůbec nepřístupných a proto neznámých, ježto uspořádání a účelné umístění nebylo možno provésti pro nedostatek vhodného místa, nebo málo známých a nedoceněných." V prvém čísle referuje v uvedené rubrice kustos lidovědného oddělení dr. J. Heilert o nově získané keramické kolekci z Košolné na Slovensku.     Z.

@-------------------

Městské Museum vBenešově, o jehož reorganisaci Národopisný Věstník již referoval, vydalo svou I. výroční zprávu. Dle ní dostalo se mu darem od 343 věnovatelů celkem 2608 předmětů, a to 316 knih 488 listin, 635 drobných tiskopisů a 1209 různých starožitností. V celku čítaly sbírky v oddělení národopisném 658 inv. č., v historickém 693, v numismatickém 533; oddělení prehistorické dosud není inventováno; knihovna čítala 1005 knih, 812 listin a 1910 drobných tiskopisů. Neinventováno je ještě na 4000 listin a drobných tiskopisů a řada předmětů (nádob a p.) archeologických. Museum navštívilo 4235 osob. Uspořádány byly 3 výstavky: cechovních památek; krojů, výšivek a nábytku z Benešovská a kachlů z XV. a XVI. st.     Z.

@-------------------

к.' Dle zprávy, kterou nedávno vydalo kuratorium Průmyslového musea cis. a kr. Františka Josefa I. pro východní Čechy v Chrudimi za r. 1909, účastnilo se museum založení Učednické besídky, které propůjčilo místnosti i síly. Za to uvolnilo se mu tím, že с. k. ústav pro ženský domácký průmysl ve Vídni r. 1910 převzal a vlastní manipulantkou dále povede sprostredkovaní výroby háčkovaných krajek. Sbírky musejní byly rozmnoženy o 574 čísla, takže nyní čítají 10.422 inv. čísla. Mezi přírůstky, pokud lze souditi z výkazu, bylo předmětů lidopisných na 38 a to v oddělení prací ze dřeva, výrobků keramických a textilií. Museum bylo denně ráno i odpoledne bezplatně přístupno a navštívilo je 27.887 osob. Při museu byla odborná knihovna o 2264 číslech, z nichž nově přibylo 156, a odborná čítárna a kreslírna, kde je vykládáno 78 různých časopisů. Knihovny použilo 1672, čítárny a kreslírny 1636 vy-půjčovatelů. Výstavek uspořádalo museum 14, jež trvaly celkem 405 dní návštěvních a jež (přístupny byly bezplatně) navštívilo 20.509 osob. Ke čtyřem výstavám byly vydány katalogy, jež byly prodávány za cenu výrobní. Mimo to účastnilo se museum tří výstav cizích. Přednášek pořádalo museum 8 a jeden kurs (knihařský). Z publikací vydán byl druhý dvojsešit II. dílu „Památek východočeských"; připravují se průvodce musejními sbírkami a sbírka výzdob-ných plošných motivů lidových z východních Čech. Konečně udílelo museum


Předchozí   Následující