Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 72

i obvyklé odborné informace a rady. Členů museum mělo: r čestného, 5 zakládajících, 2 dopisující, 29 skutečných a činných a 199 přispívajících. Příjem, musea byl 31.270-52 K (z toho 17.500 К ze subvencí stálých a 7840 К ze subvencí mimořádných) a vydání 30.953-55 K, z čehož připadlo na nákup 25,86-63 K, na knihovnu 5679-98 K a na publikace 4420-03 K.    Z.

@----------------

Musejní a literární spolek „Palacký" ve Slaném vydal XVIII, ročník své ročenky Slánského Obzoru. V ní podává i zprávu o své činnosti spolkové v r. 1909. Spolek měl 201 člena a to 6 členů zakládajících, ю dopisujících a 185 činných. V r. 1909 uspořádal jednu výstavku (nákresů a skizz domků rodinných a dělnických), kterou navštívily 802 osoby, a 2 přednášky. Příjem spolku byl 1258-52 K a vydání 613-29 K, z nichž 301-26 К bylo na musejní ročenku. Přebytek byl 645-23 K. Spolek měl ve své správě veřejnou čítárnu, knihovnu a museum. Museum, jež je otevřeno jen v létě, navštívilo 750 osob. Rozmnoženo bylo museum o 68 kusů, z nichž byly 2 koupeny, 66 darovány. Vlastní příjem musea byl 272-49 K, vydání 239-40 K, přebytek 33-09 K. Ročenka musejní vyšla redakcí šk. r. A. Krecara. Obsahuje články dra Ant. Krecara, Paměti kr. města Slaného v době ústavní, K. Riegera, Reformace v díle Václava Beneše Třebíz-ského, J. Bendy, Sekunderní krolín v Beřovicích; druhý její díl podává zprávy o současném stavu zejména kulturním a hospodářském Slánského okresu i města.

    Z.

@----------------

Městské museum ve Vysokém Mýtě vydalo prvou svoji zprávu za období 1900—1910, jež stručně uvádí celé dějiny musea. Museum bylo založeno r. 1871, kdy mu byla vykázána jedna světnice v obecním domě a kdy byl к němu přičleněn i městský archiv. Později byla zabrána pro sbírky vratislavská věž, ustaveno řádné kuratorium a zjednáno trvalé, pravidelné přispění záložny a obce. Museum pečovalo jednak o ochranu starých památek (obrazu Brandlova v děkanském kostele), jednak súčastnilo se výstav, jubilejní 1891 a národopisné 1895, a r. 1S94 samo pořádalo výstavku národopisnou, z níž vznikly síň národopisná a síň vynikajících rodáku, o něž bylo museum rozšířeno. Po r. 1900 muselo se museum stěhovati a je nyní ve třech místech: ve věži, v budově с. k. okresního hejtmanství a v rodném domě А. V. Šembery, jejž zakoupila záložna. Na museum v celku přispěla: První záložna 8600 K, obec 2950 K a okres 850 K. R. 1900 mělo museum as 5500 kusů, jejichž počet se za desítiletí bezmála zdvojnásobil. Museum má oddělení historické (a národopisné), oddělení А. V. Šemberovo (síň vynikajících rodáků) a oddělení pedagogické. Oddělení národopisné má zejména několik kusů velmi pěkného lidového nábytku vykládaného. Sbírky musejní jsou přístupny několikráte do roka za vstupné 10 hal. Prvá zpráva obsahuje mimo data o museu reprodukce řady starých pohledů na Vys. Mýto, jež provází stručným, dobrým výkladem dr. Zd. Wirtři, a reprodukce některých cenných předmětů musejních.    Z.

@----------------

V Plzni zakládají „Společnost pro národopis a ochranu památek v Plzni a okolí". 23. listopadu konala se poradní schůze, jež zvolila komisi pro vypracování stanov. V ní se účastní pp. řed. Strnad, řed. Škorpil, řed. Kostinec, prof. Lukavský', prof. Kropáček, JUC. Treybal, prof. Wirth, dr. Macháček, uč. Krs, uč. Kraus a F. Lábek.    Z.

@----------------

V Krakově utvořil se Spolek pro vzbudování národopisného musea (Towarzystwo muzeum etnograficznego). Polské země jsou v tomto ohledu skutečně pozadu, jako vůbec národopisu se věnuje příliš málo pozornosti. Nedostatek tento a řada desiderat velmi pěkně vytýká Fr. Gawelek v Nowé Reformě 11. února t. r. Za předsedu zvolen byl prof. Talko-Hryncewicz, kustodem insp. Sew. Udziela.

@----------------

V Solnohrade bylo založeno nové museum: Průmyslové museum císaře Františka Josefa I. Nový ústav chce pečovati po vý'tce o uměleckv průmysl solnohradský-. Udržován bude subvencemi země, města a obchodní komory. Dosavadní jediné museum v Solnohrade (Carolino Augusteum) je hlavně kul-tiirně-liistprické a nemá poslnním působili v životní pralc-i.    Z.

Předchozí   Následující