Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 93



sám slabé stránky své metody a proto si vykládá a ospravedlňuje „především jest to jediný způsob, jímž se mohou aspoň poněkud číselně vyjádřiti srbská práva na část Slovanů v uvedených vilajetech". Jest známo, že všickni cestovatelé-badatelé vytýkají a všecky statistiky ukazují (jedny více, druhé méně), že v těchto vilajetech jest veliký počet Slovanů, kteří neuznávají bulharskou exarchiji a kteří se nepovažují za Bulhary. Velice značný počet těchto Slovanů cítí se Srby, buď od dřívějška, buď pod vlivem srbské propagandy, a není pochyby, že může pod dalším srbským vlivem přistoupiti к Srbům i ostatek těchto patriarši j ských Slovanů. Jak bývá všude v sporných oblastech dvou sousedních a velice blízkých národů, tak též v bitolském a solunském vilajetu má slovanské obyvatelstvo nestálé nacionálni pocity, a jeho národní uvědomění musí se utvrditi kulturním vlivem s jedné strany srbským a s druhé strany bulharským. To jsou ovšem pouze vnější, více politické důvody pro ospravedlnění naší statistiky a může se jim právem učiniti vážná výtka: že mezi patriaršijskými Slovany jest dosti takých, kteří svými etnickými zvláštnostmi jsou nejbližší Bulharům, jak též mezi exar-chisty jest opět mnoho jich s převážným srbským znakem etnickým. Zajisté jest tak, a já znovu zdůrazňuji, že jsem veškeré patriaršisty považoval za Srby jen z té příčiny, donucen (,,po nevolji"), abychom měli číselnou představu o významu srbských pretensí" (str. 13). Dále poznamenal, že'prišel к překvapujícím vývodům vědeckým, že „mezi bitolskými a solunskými Slovany jsou části, které svými zvláštnostmi etnickými stojí neobyčejně blíže Srbům a zvláště Srbům kosovsko-prizrenské a horně-vardarské (skopskotetovské) skupiny. A to platí ne pouze pro jich duševní a částečně materiální kulturu, než také pro duševní, a co více i pro tělesné zvláštnosti". Ale i jinak všecka národnostní statistika v těchto krajích nemůže býti leč nad míru „aproximativní" a Erdeljanovié svou metodou své statistické vývody nepřibližuje valně pravdě. Z počtu mohamedánskych Slovanů těchto vilajetů přičítá polovici Srbům! proč i z jakých důvodu tak činí, ani hrubě neobjasnil.

Statistika ostatních zemí obývaných Srby a Chrvatv nepotkává se s většími obtížemi, třebas černohorská jest velmi nedokonalá, nespolehlivá jest dále zvláště statistika uherská, i v jiných zemích, zvláště v Přímoří a na kvarnerských ostrovech, pokud převládají Italové není národnostní statistika spolehlivější. Dr. Erdeljanovié snažil se tu všude na základě pečlivého a střízlivého oceňování všech faktorů pokud možno přibližovati pravdě. Dospívá pak к následujícím výsledkům pro




*) Podáváme tu prostý překlad vývodů srbského etnografa, aniž bychom se chtěli pouštěti do rozboru toho, podle čeho počítá zvláště katolické Srby a katolické Chrvaty-. Kdo stojí na stanovisku přírodní jednoty srbsko-chrvatské, měl by upouštěti od takovvch výpočtů.

Předchozí   Následující