Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 95



průmyslu jen moderní nátěr (vzory): v akci na podporu domáckého průmyslu je nej důležitější dobrá organisace odbytu, organisace obchodní. Že se i tu dá mnoho vykonati, svědčí činnost ústavu pro domáckou práci žen. (К. k. Anstalt für Frauenhausindustrie), jenž zaměstnává v 93 filiálkách po dobu 3 zimních měsíců na 20.000 dělnic. Za nejvhodnější považuje autorka domácký průmysl, souvisící se zemědělstvím, jako zpracování ovoce, nakládání zeleniny, zavařování, výrobu likérů a pod. Při tom postupuje hodně střízlivě. Zjišťuje dovoz a vývoz a dle jeho poměrů odhaduje, které výrobky by měly naději na domácí odbyt. Doporučuje zejména výrobu pečiva k čaji, oplatek (v krajích, kde je na snadě hojně mléka), pěstování hedvábníků, pletení, vyřezávání ze dřeva, výrobu ozdob-ný-ch předmětů papírových a j. Právem zamítá udržovati domácký průmysl žebrotou i lepší formy (odbyt vynucovaný, bazary a pod.). Pro organisaci požaduje zařízení ústavu pro podporu domáckého průmyslu a zařizování výrobních společenstev a společenstevních tržnic. Spisek je velmi instruktivní a zasluhuje při své stručnosti hodně pozoru. Ovšem jedno třeba mu vytknouti: počítá velmi málo s domáckým průmyslem lidovým, který jako nepopiratelnou přednost má přece svou výrobní tradici, a který v nejednom kraji již dobře oživl. Bude na ústavech, které prakticky pečují o udržení lidového průmyslu, aby zasáhly ďo akce vídeňské hospodářské společnosti i v tomto směru.    Z.

@----------------------

Ljubibratič baron Walter, professor srbsko-chrvatského gymnasia v Zadru, uveřejňuje v časopise „Nastavni vjesnik", list za srednje škole, izdaje „Društvo hrvatskih srednjoškolskih. profesoru", roč. XVIII., seš. 7, str. 481-—493 článek o ,,Griseldě", poslední povídce Boccacciovy sbírky „Decameron", pojednává o jejím poměru к ostatním povídkám této sbírky a míní, že Boccaccio tuto novellu složil podle nějaké lidové povídky, ukazuje na podobné středověké povídky, a líčí, jak se potom rozšířila po všech literaturách evropských; na slovanské zapomněl, neboť nevěděly o nich jeho německé ani italské prameny.

@----------------------

Osvěta Lidu XV., 140, uvádí, že v poslední době tvoří se v jejím kraji různé sekty; že v Krkonoších, Chrudimi i jinde jsou Spiritist é, jest obecně známo. Méně známo jest, že v okolí Poličky je sekta, která sebe sama nazývá „baptisty". Jsou to lidé velmi zbožní, úplní abstinenti pití lihovin a kouření, taktéž vystříhají se všech styků s druhým pohlavím. Ba za hřích pokládají manželství! Schůze své konají občasně v Poličce, v Širokém Dole, ve Stříteži, Lezníku atd. Věří v Ježíše Krista, ale nepotřebují kněží к své útěše. Vespolek jsou si bratry a sestrami. — V okolí Krouné je nová sekta, která liší se od evangelíků augsburského i kalvínskeho vyznání, neuznávajíc potřebu žádných obřadů (ani křtu). Lid nazývá je „hoprtáky".    Z.

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

V Paříži zakládá se mezinárodní ústav národopisný „Institut Ethno-graphique International de Paris". V prospektu zasílaném inte-resentům klade se důraz na žádoucnost a potřebu užší organisace sil oddávajících se studiím národopisným, soustředěnosti těchto studií, aby snadněji jich výsledků mohli užívati pěstitelé ostatních vědeckých disciplin, prehistorik, archeolog, historik, linguista. Nový ústav otvírá své brány učencům všech národů a připouští cizí, nefrancouzské jazyky, pokud jim rozumí „většina členů". Za první svůj účel pokládá nový ústav zříditi v Paříži velké museum civiHsace („Musée des Civilisations"), podle moderních vědeckých metod, které by obsahovalo knihovnu a laboratoře, pořádalo expedice, přednášky, dočasné přednášky. Konečně převezme ve svůj náklad zvláštní orgán věnovaný studiím národopisným „Revue d' Ethnographie et de .Sociologie", kterou třetí rok již řídí Arnold van Gennep. Chceme se oddávati naději, že nový vědecký ústav nebude při svých pracích přezírati Slovanstva, jak bychom se málem mohli obávati podle známého článku recense Legerova překladu Niederleovy laiihy „La race slavě" v časopise „Mercure de France" p. Arnold van Gennep, který v něm bude nejspíše míti •vynikající účastenství.


Předchozí   Následující