Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 96
V Tyrolsku, v Inšpruku zakládá se hlavně péčí , obchodní a živnostenské komory museumpro tyrolské umění lidové. Materiál byl již sebrán bohatý. Nyní jedná se o vhodné místnosti, v nichž by sbírky musejní mohly býti vystaveny.    Z.

@----------------------

Towarzystwo Krajoznawcze uspořádalo v únoru výstavu polského lidového umění v místnostech Towarzystwa Zachęty Sztuk Pięknych. Výstava má předváděti lidové stavitelství (modely, vyobrazeními a plány) zjm. stavby dřevěné, výrobky lidové řezbářské, lidové malířství a textilie (tkaniny, výšivky, úplné kroje i pouhé součásti krojové).    Z.

@----------------------

R. 1911 bude uspořádána v Turině mezinárodní výstava domáckého průmyslu. Súčastní se jí zejména také Uherský spolek pro domácký průmysl, který hodlá vystavovati i výšivky z Uher. Na přípravné práce věnoval spolek ten již io.ooo K. Bohužel není pochyby, že při tom jistě zase anektuje slovenské výšivky a bude je vystavovati, ne-li přímo jako maďarské, tedy bez bližšího označení jako výrobky z Uher — a svět dosud stotožňuje Uhersko s Maďary.    Z.

@----------------------

Ústřední Spolek Českých Žen v Praze dal podnět k tomu, aby letos byla v Praze uspořádána výstava lidového průmyslu bulharského, k níž by zapůjčilo materiál prostřednictvím ministerstva kultu a vyučování Národní Museum v Sofiji.    Z.

@----------------------

Pro r. 1912 projektována je v Mladé Boleslavi krajinská hospodářská a průmyslová výstava severovýchodních Čech, která bude obsahovati i oddělení lidového a domácího průmyslu.    Z.

@----------------------

„Zemský Svaz pro povznesení návštěvy cizinců na Moravě" počal vydávati svůj věstník, týdenník „S vaz", který chápe své poslání siřeji než bylo do nedávna zvykem u obdobných organisací: chce pracovat „o zachování krás přírodních a starých památek svéráznosti lidu a země vůbec". V něm dojdou náležitého ocenění slovem i obrazem „památné stavby, lidové práce, zvyky a obyčeje, zařízení bytová," tedy vše, co vyznačuje lidovou svéráznost moravských krajů.    Z.

@----------------------

Sdružení „moravských umělců výtvarných" uspořádá letos v létě (1911)

ve V ý š к o v ě výstavu vyškovské a lučovické keramiky, která předvede zejména veřejnosti několik cenných soukromých sbírek.    Z.

@----------------------

V M oravských KloboucíchuBrna založen byl r. 1906 Musejní Spolek, který uvádí jako svůj cíl: sebrati starožitné historické a národopisné památky jižní Moravy, udržeti a zvelebiti lidové umění a lidový průmysl, prozkou-mati vědecky jižní Moravu a vydávati svého času i knihy, pojednávající o těchto výzkumech. Museum má cennou sbírku keramickou, sbírku krojů a výšivek, obrazů malovaných na skle, prací ze dřeva, památek církevních, lidových písemností, mincí (na 1300 kusů) a sbírku archaeologickou. Museum požívá — dle zprávy z konce 1909 — pouze neveliké zemské podpory; jinak je odkázáno jen na členské příspěvky. Přes to jeho sbírky již vzrostly tak, že nestačí mu dosavadní místnosti a výbor pomýšlí na stavbu musejního domu, na nějž podniká sbírky.    Z.

@----------------------

Městské museum Podřipské v Roudnici, které má nyní 2076 knih a listin, 430 předmětů národopisných a kulturně historických a 31 o archeologických pomýšlí na stavbu vlastní budovy, v níž by mimo 5 místností pro musejní sbírky byly 3 sály pro galerii obrazů. Okres i městská spořitelna, která bude rovněž stavětí vlastní budovu, jsou příznivý požadavku opatřiti museu nové, vhodné místnosti.    Z.

@----------------------

Městské museum v Sadské bude vydávati svoji pravidelnou „Ročenku".    Z.

@----------------------

Městské museum zakládají v Bechyni. Akci dal podnět a vede prof. Sovák.     Z.

@----------------------


Předchozí   Následující