Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 137



Hlídka programů středoškolských.

Lidová kronika kladská. Píše a sděluje J. K u b í n. (Progr. c. k. reálky v Mladé Boleslavi 1909—10.)

Známý sběratel kladských pohádek prof. J. Kubín, otiskl ve své stati paměti od polov. stol. XVIII, do sedmdesátých let stol. XIX. Tyto rodinné zápisky různých osob jsou důležité proto, že jsou — mimo několik skládání příležitostných — „jediným značnějším plodem lidovým", kladských Čechů, jichž počet odhaduje prof. Kubín na 5000. Mimo paměti psané několikerou rukou obsahuje sborník též 120 receptů proti nemocem.

Ke všeobecným poznámkám o českém lidu na Kladsku připojuje autor stručný rozbor jazyka tohoto rukopisného sborníku a pak následuje text. Obsahuje zprávy obvyklé v pamětech toho druhu. Staré zprávy vypsané z kronik, zprávy lokální o požárech, drahotě, vojnách, o osobních změnách v duchovní správě atd. Zajímavá jest zmínka k r. 1587 o tom, jak „Jan doktor Faustus 40.000 pekelných duchů mocně zaklel" atd.

*

Ant. Dvořák: Fr. Sušil. Studie literárně-historická. (Progr. čes. zems. reálky, v Lipníku.) 1909—10.

První část rozsáhlejší monografie o Sušilo vi. Autor chtěje literární činnost Sušilovu „probrati s hlediska doby, ve které žil" předesílá úvahu o „životě společenském a literárním na Moravě v 1. pol. XIX. stol." podává však jen suše bibliografickou parafrasi stati Kabelíkovy v Lit. č. XIX. stol. III. i, dílem výpisky z Ottová Slovníku.

*

Valvasor als Ethnograph. Eine Charakteristik. Von Prof. Dr. J. M e r h a r. (Jahresb. d. k. k. Staats-Gymn. in Triest.) 1909—10.

Slavné dílo Valvasorovo „Die Ehre des Herzogtums Krain" jest důležité I pro ethnografii. Valvasor zůstal i jako ethnograf šlechticem XVII. století. Je pověrčivý a líčí s ironickou povýšeností jemného aristokrata „hrubý" lid selský. V duchu doby a své vlastenecké tendence všímá si jen toho, co je „curios" a „rar". Přes to má ohromný'' význam pro slovinský národopis. Popsal nám svatební obyčeje jihoslovanské, drobné črty ze života selského, rozmanité pověsti lokální atd. Neocenitelné jsou zejména rytiny zobrazující kroje, velmi jemně provedené; nejsou to pouhé figuríny, nýbrž genrové sceny plné života. Ještě podrobnost: Valvasor podnikl již r. 1680 „dotazníkovou akci". Rozeslal po farnostech a městských úřadech letáky a žádal o odpovědi na dané otázky. Akce se naprosto nezdařila — po té stránce se tedy poměry od stol. XVII. valně nezměnily.

*

Dr. Fr. Kotník: Beiträge zur Volksliteratur Kärntens. (Progr. des Staats-Obergymn. zu Klagenfurt) 1909—10.

Stručný životopis a přehled básnické činnosti lidového básníka-samouka A. Schtistera-Droboznjaka. Zajímavé proto, že můžeme sledovati jak německé knížky Hdového čtení-šířily se prostřednictvím tohoto veršovce-pře-kladatele mezi lidem slovinským..    jh.

Předchozí   Následující