Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 221



20 korun. Když je selka neměla, vzala černý hrnec s vodou, v níž bylo již prvých dvacet korun, a odešla se slibem, že zítra přijde zažehnávání dokonat, aby si selka zatím opatřila peníze další. Ovšem nepřišla. A na podobné triky se chytnou ještě někteří naši venkované: není to dokument kulturní?    Z.

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

V Národopisném Museu Českoslovanském uspořádána pro měsíce prosinec 1911 až únor 1912 výstava hraček. Výstavka vyplňuje velký přízemní sál (XXII.) a předvádí primitivní hračky lidové, vyráběné doma — po případě samými dětmi —, lidové hračky, které jsou výrobky domáckého průmyslu, a hračky umělé i umělecké, které jakkoli, ať tvarem nebo technikou výrobní souvisejí s hračkami lidovými. Na výstavě zastoupeny jsou nejen hračky československé, nýbrž i jinoslovanské, zejména polské a ruské. Mimo četné vystavovatele české sprostředkovaly materiál pro výstavku i Etnografické Muzeum v Krakově a Museum Rumjancovské v Moskvě. — Při zemědělském, oddělení Národopisného Musea připravuje se kus musea pod širým nebem. Na dvoře, přiléhajícím к budově zemědělských sbírek, bude postavena kolna (ovšem poněkud idealisovaná), jaké bývají při českých statcích, a v ní budou vystaveny velké kusy ze sbírek zemědělských, které v sále vystaviti nelze (na př. cele dřevěný vůz, selské saně a pod.). Mimo to část dvoru bude upravena ve vesnické zahrádky, které budou obehnány různými druhy typických našich plotů. Spolu tam bude umístěn včelín, předvádějící různé úly: vedle valašského čtveráku í český klát, ležák, slamák slovenský atd. K tomu se konečně připojí přesný model roubené studny (ve skutečné velikosti).    Z.

@---------------------

V Českém Brodě Musejní jednota sebrala již pěkné sbírky, které však pro nedostatek místností nemůže vystavovati. Pomýšlí proto na vlastní budovu. Arch. Balšánek vypracoval plány; finanční nesnáze se stavbou budovy spojené do značné míry odstranil kn. Liechtenstein, jenž upsal na musejní budovu 16.000 korun, ovšem s podmínkou, že bude zaručeno stavební místo a že bude stavba provedena dle předloženého plánu. Stavební místo bylo a je v Českém Brodě na snadě: u samého pomníku Prokopa Holého, kde je dosud rumoviště, které neví město jak zastavit. „Musejní jednota podala tudíž městskému zastupitelstvu žádost o postoupení místa, okres přislíbil všemožnou podporu, ale na městě se rozmýšleli a ještě rozmýšlejí.    Z.

@---------------------

V Plzni ustavila se 29. kv. 1911 Společnost pro národopis a ochranu památek, jež ěla již v den své ustavující valné hromady 75 členů. Společnost zjm. hodlá zahrnouti v bádání národopisné i vystižení přeměny starých zemědělských po.něrů v okolí plzeňském vlivem moderního rozvoje průmyslového. Předsedou Společnosti byl zvolen řed. Kostinec, jednatelem prof. F. Macháček.    Z.

@---------------------

Musejní a literární spolek „Palacký" ve Slaném vydal v XIX. svazku své ročenky „Slánský Obzor" zprávu o činnosti v roce 1910: Slánské museum uspořádalo v roce uplynulém výstavu grafickou a podniklo sbírku na Máchův pomník pro Svatobor. Spolek měl 5 členů zakládajících, li dopisujících, 178 činný'ch. Příjem „Musejního spolku" byl 3922 kor., vydání 2873 kor. Musejní účet sám byl pouze 321 kor. 09 hal. příjem a 294 kor. 70 hal. vý'daj; je při tom pochopitelno, že — jak uvádí zpráva — „zakoupeno nebylo ničeho". Ve vnitřní činnosti byl přehlédnut všechen musejní materiál a roztříděn dle oborů: , .Teprve nyní lze přikročiti к spisování katalogu". Museum bylo otevřeno od i. května do 25. září a navštívilo je 780 osob. — V obsahu XIX. ročníku „Slánského Obzoru" je: Dr. A. Krecar, Paměti královského města Slaného. V době ústavní. — B. Ždímal, Chlapecké školy v Slaném. — K tomu pojí se statistický přehled o současném stavu okresu a jeho obyvatelstva, o jeho kulturním životě atd.

@---------------------

Ve Vyškově byla uspořádána letošního léta výstavavyškovské keramiky, jejíž úkolem bylo sjednotiti, pokud možno, v jeden obraz veškeru keramiku, která byla ve Vyškově a okolí kdysi vyráběna a jež se vyrábí podnes.


Předchozí   Následující