Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 25

Možno-li tkanice a pletenice považovati za prvotní dílo pletení na podušce a lze-li právem pletařkám slovanským přičísti vynález techniky.

V „Zeitschrift für österreichische Volkskunde" XVI. 160. sl. napsal p. J. Blau z Freihölsu článek, v němž za předmět kritiky si obral dílo „Krajky a krajkářství lidu slovanského", jež jsme se zesnulou M. A. Šmolkovou společně sepsaly a upravily. Posudek tento zasluhuje povšimnutí, jednak pro svůj tón, z něhož vyznívá krajní nacionalismus, stranníctví a příkrost, jednak pro kritiku samu, jež neprojevuje odbornou znalost techniky, ani snahu vážně zkoumati cizí náhledy a výzkumy v oboru pletení objevené, ačkoliv pan kritik hned na počátku, v předmluvě dává si vysvědčení znalosti krajkářského umění vyznáním, že pochází z rodiny a místa, kde se od starých dob pracují krajky dle starého způsobu.

V důsledku toho nám upírá potřebné vědomosti a schopnosti к sepsání vědeckého díla, a se svého stanoviska popírá projevené tu náhledy i výsledky našeho mnohaletého badání v oboru pletení; nikoliv však technicky a odborně jak na znalce sluší, projednává a posuzuje veledůležité otázky, jež jśou podstatou našeho díla a takřka životní otázkou existence pletení, než bohužel, často vtipem a frásemi, jako s povýšeného stanoviska hledí popříti vědeckou cenu a věrohodnost dílu našemu.

Mohla bych týmž tónem odpověděti p. Blauovi, leč jsem toho náhledu, že pletení, jemuž bylo tak málo rozuměno a jež bylo mnohými badateli nesprávně řešeno následkem ztajení původního vynálezu, které však svou umelostí dovedlo si získati přízně velmožů i lidu, — že tento vzácný květ ženského důmyslu nezasluhuje, aby jím smýkáno bylo na tržišti polemiky a vtipů, nýbrž že jest třeba, aby všichni vážní znalci a badatelé spojili se к práci a úkolu sejmouti tajemný závoj, jenž zakrývá historii původu pletení a jeho výrobků. Proto má býlí vítána každá zpráva, každý výzkum, každý objev, jež do temné minulosti krajky přinášejí světlo, ať s kterékoli strany přichází, od Němců neb od Slovanů, z Italie neb z Belgie, objeveno věhlasnými badateli neb prostými neznámými učitelkami, jen když zprávy i objevy celou svou podstatou nepopiratelnou důležitost chovají pro osvětlení původu.

Ale p. Blau odmítá součinnost s naší strany, a to hlavně proto, že jsme původ techniky a původnost výrobků řešily na základě krajek slovanských. Pan kritik patrně považuje za nezpůsobilé a nedostatečné slovanské pletařky, za kulturně nevyspělé naše ženy, aby jim mohlo býti přisouzeno tak veliké umění, tak obdivuhodná důmyslnost, jako vyžaduje vymyšlení techniky pletení. Ačkoliv p. Blau neobjevil na západoevropských krajkách ani ve způsobu práce nic pozoruhodného, přece všecky naše skutečné důkazy historické i kulturní hledí buď sesměšniti, neb seslabití frásemi a vtipy, které znamenají mnoho i málo, s jakého hlediska se totiž na kritiku tu kdo


Předchozí   Následující