Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 65



maloruské hájí nový časopis stanovisko polské, ač třeba uznatí, že í v polemice snaží se zůstati na úrovni vědecké diskusse.

2. Дан. Лист за науку и кнъижевност Др. Н. ШкеровиЬ и Дутан С. ЪукиЬ. V Cetyni 1911. (Měsíčník.)

První číslo přináší článek prof, dra. Frant. Krejčího o problemu malého národa. Jinak se obsah netýká národopisu, jen ve 4.—5, čísle jest referát — celkem pochvalný — o nové studii Camilly Lucerny: „Montenegros bedeutendstes Heldenvolkslied, Die Hochzeit des Maxim Crnojevic, (Studienblätter zur kroat. und serb. Literatur.) Zagreb 1911.    Jiří Horák.

*

K referátu prof. J. Matiegky o „Národopisu všech světa díl ů". (Národopisný věstník, VI., 215.) Referent sám doznává, že od r. 1865 v rouše českém nevydán žádný 'národopis nový, ač potřeba toho byla. Právě tato potřeba byla mi pohnutkou, abych jal se vydávati populární „Národopis" v „Matici lidu", který vyšel tam v pěti dílech a dokončen byl, když nakladatelství „M. 1." se změnilo, VI. dílem u J. Otty r. 1908 vydávaným pod názvem „Národové evropští". Z té příčiny povinen jsem odmítnouti poznámku v referátu, že nepatrným a nedokončeným pokusem možno nazvati jednotlivé sešity dr. J. Vlachem v „Matici lidu" r. 1881—1901 vydávané". Již doba dvacetiletá, ve které díly mého Národopisu byly vydávány, svědčí, že pracovány byly se svědomitostí mi náležitou dle hesla „nonum prematur in annum" a láskou к věci přes plné zaměstnání .středoškolské a jiné práce literární a kartografické v oboru školském, jak jinde po právu bylo uznáno.

К tomuto přesvědčení referent byl by zajisté též došel, kdyby „Národopis" byl četl s náležitou důkladností; ale četl jej asi s touže důkladnosti, s jakou si vedl při „Národopisu všech světa dílů", částí to „Zeměpisu všech dílů světa", rovněž u I. L. Kobra vydávaného, když v referátu uvádí, že spis vychází v sešitech, ač I. díl ukončen byl v květnu r. m. úplně, že autor neuvedl žádných pramenův, ač referent může se jich dočisti na konci spisu za Obsahem (str. 704), když doporučuje zvláště vydání alfabetického indexu jmen, ač vydán jest při spise alfabetický Ukazovatel obšírný a podrobný na str. 705—718, a seznam příloh obrázkových na str. 719—720. Mně však postačí vědomí svědomité práce, jež došla uznání u čtenářstva hojným odbíráním spisu; na doklad sloužiž, že к žádosti p. nakladatele vydávám právě druhý díl pod názvem „Žena ve zvycích a mravech národův". Konečně к požadavku referentovu, že v „Národopisu" má býti uveden rozbor a řešení problémů národopisných a pokus o roztřídění lidstva, poznamenávám, že I. díl „Národopisu" v „Matici Lidu" vyšel o dvou částech právě z té příčiny, že otázkám těmto namnoze jest věnován.

Na Smíchově, dne 1,1. ledna 1912.    Dr. Jaroslav Vlach.

*

Odpověď p. dru. J. Vlachovi. Nemyslil jsem, že můj pochvalný referát p. autora neuspokojí. Neupíral jsem veškeré ceny ani spisku r. 1881 započatému a — budiž! — za 27 let r. 1908 dokončenému, ale spisek zůstává přec „nepatrným pokusem" proti knize právě týmž autorem nyní vydané; a v tom obsažen Jest kus pochvaly. Referát byl sepsán na základě sešitů vydavatelstvím dodaných, ale tehdy ještě neukončených a konstatuji s uspokojením, že další sešity přinesly částečně to, co bylo žádáno. Že „Národopis" р. Vlachův při svém objemu „se nepouští do rozboru a řešení novějších otázek sporných, na které jsou národopis a nauka o plemenech tak bohaté," bylo omluveno tím, že se jedná o knihu populární, ale nelze nijak omluviti odkazem na populární spisek před 30 lety vydaný.

    Prof. J: Małiegka.

Drobné zprávy národopisné.

Anglický „Folk-Lore" vytiskl v nedávno nám poslaném 4. čísle XXII. ročníku str. 515 delší referát o „Národopisném Věstníku".

Prof F. Počta rozebral ve zvláštním článku v příloze Národních Listů 31. prosince m. r. Z kulturního života II. pověry „O proutku kouzelném" se stanoviska


Předchozí   Následující