Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 67



V „Mitteilungen" (1911, VIII.) brněnského musea umělecko-průmyslového otiskl Jos. Ulrich podrobnou zprávu o dřevěných kostelních stavbách v severovýchodní Moravě („Die Holzkirchen im Nordöstlichen Mähren"). V ní zjišťuje ještě v polovici století osmnáctého 32 dřevěné kostelíky v severovýchodní Moravě. Z nich byl v krajích českých 21 kostelík a to v obcích: Staré Bělé, Příbore, Hošťálkově, Hodslavicích, Velké Hrabové, Velkých Karlovicích, Kunčicích, Libhošti, Val. Meziříčí, Kopřivnici, Páskově, Velkém Petřvaldu, Rychal-ticích, Rožnově, Solanci, Tiché, Veselé, Větřkovicích, Zábřehu, Zašově a Zubří. Většina dřevěných kostelíků zanikla již ve století.osmnáctém: 19; v prvé polovicí století devatenáctého byly strženy kostelíky 3, po roce 1880 čtyři, z nichž však dva zničil oheň. Dnes je na moravském severovýchodu 6 dřevěných staveb kostelních: jedna v obci německé, 5 v obcích českých (v Hodslavicích, v Hrabové, Karlovicích, Val. Meziříčí a v Tiché). Nejstarší z kostelíků byl z r. 1448 (shořel r. 1898); nejmladší je z r. 1873 (ne však již rázu staveb moravských, nýbrž rázu švédského). Kostelíky dochované jsou 4 ze 16. století (ve Val. Meziříčí, v Hrabové z r. 1564, v Tiché z r. 1520 a v Hodslavicích z r. 1551); kostelík v Karlovicích je z r. 1752. Článek provází vyobrazení kostelíku v Tošovicích, Životicích, Hodslavicích, Tiché, Hrabové, Val. Meziříčí, Lindavě a v Karlovicích.    z.

@------------------

„Časopis museálnej slovenskej spoločnosti" (XIV., 3. a d.) podáva dobrý příspěvek k evidenci slovenských památek. Uveřejňuje soupis a, pokud možno, i popis museí a soukromých sbírek na Uh. Slovensku. Dosud věnoval svou pozornost Kremnici a Báňské Bystřici. Popsána zatím městská musea v uvedených městech a to dosti podrobně (zvláště museum v Báňské Bystřici) a soukromé sbírky v Kremnici aspoň zaznamenány (sbírka v klášteře františkánském, na katolické faře, v královské mincovně, knížete Odescalchiho a archiv ev. fary).

    z.

@------------------

Pod redakcí dra. Jindřicha Veselého začal Český svaz přátel loutkového divadla v Praze vydávati svůj časopis „Český loutka ř". Nový spolek vytknul si cíle velmi sympatické a jest opravdu žádoucno, aby jeho úmysly lidovýchovné, a ke zvýšení zábavy drobné mládeže čelící, docházely skvělých výsledků. Časopis representuje se zajímavým i bohatým obsahem, hojně illustrovaným, jest i barevná příloha, Kašparův „akvarel sedláka Škrholy", přináší mimo jiné zprávy o starých loutkářích, dále též „národopisný koutek", doufáme jen prozatím o něco chudší. Časopis ovšem má hlavně sloužiti propagaci ušlechtilých snah nového spolku; pro národopisné, lidovědné práce z tohoto odvětví nalézalo by se konečně i jinde dosti místa.

@------------------

Nakladatel R. Promberger v Olomouci vydal nové 4 serie uměleckých pohlednic s „r a k o u s k o-u hersk ý mi typy lidovými" a sice XVIII, z Istrie dle originálů M. Kleinmondové, t. j. ne pouze z poloostrova isterského, než také z ostrovů, politicky spojených s Istrií, Cresa a Krku, XIX. z jižních Tyrol dle originálů Ad. Kašpara, XX. „uherští Slováci od Pištan" dle originálů J. K. Janovského a XXI. Dalmatínci, Hercegovci, Albánci u Dubrovníka podle obrazů J. Lalichových. Pohlednice jsou velmi zdařilé a také národopisec vřele je vítá, neboť napomáhají šířiti vědomosti o lidu. Snad čilé nakladatelství rozšíří časem svůj program na lidové stavby. Tu by však zajisté bylo žádoucno, aby nebyly dle uměleckých obrazů pořizovány, než podle přesných fotografických snímků.

@------------------

Volání, aby učitelstvo ještě intensivněji než dosud (— a jistě nelze upříti uznání ani dosavadní činnosti učitelstva při ochraně památkové —) účastnilo se akcí na ochranu památek, dochází ponenáhlu sluchu. Na př. loni okresní školní konference ve Vys. Mýtě. jednala o tom: „Kterak může učitelstvo působiti к ochraně umělecko-historických památek." V rozhovoru upozorňoval konservatoř arch. B. Dvořák, jak je nutno všímati si na venkově zejména i památek lidového života a památek přírodních. Doporučoval zakládati místní obecné kroniky, jež by obsahovaly i jakousi topografií obce (soupis, ev. půdorysné nákresy a pohledy charakteristických stavení, a to obydlí i staveb hospodářských, zejména typů nyní rychle


Předchozí   Následující