Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 21



P. Hofer dle zprávy v „Cechu" vydá folkloristické dílko „Bohyně na Žitkové". Na Žitkové žije pět čarodějnic — bohyň, к nimž putuje ročně na sta lidí z dalekých končin o radu a pomoc v nejrůznějších věcech: bohyně povědí, kdo co ukradl, poradí ženicha neb nevěstu, odéaruji dobytek, pomohou od nemoci i na jiného nemoc pošlou. Knižka, nebude-li, jak se zdá z jejího oznámení, jenom tendenčním spiskem proti pověře, mohla by míti dobrý význam jako materiál lidopisný.    z.

@---------------------

Denní listy zaznamenaly opětně některé doklady soudobé pověře č-n o s t i. Tak na severní Moravě a ve Slezsku, zvláště v německých dědinách, může docházeti dosud značného rozšíření knížka „Boží soud 12. dubna 1915". V ní se tvrdí, že toho dne nastane konec světa. Proto spisek vybízí lid, aby všechen svůj majetek rozdal na dobré skutky. 0 konci světa, jenž nastane r. 1915, dověděl se prý přísně věřící křesťan Ladislav Adam Nový Olšový, jenž měl o toni tři zjevení.    z.

@---------------------

Ze současných lidových projevů: „Český Denník" 1912 č. 237. zaznamenal lidovou výstrahu, která byla na dřevěné tabulce vyvěšena u pole, zle pocuchaného lidskou bezohledností. Nápis zněl: „Pozor, páni zloději! Člověčího citu nemáte, sedmé přikázání neznáte, šetřte aspoň obilí!" Pod veršíkem připojeno bylo v závorce: „Hodný to číst nemusí".    z.

@---------------------

„Národopisný koutek" v revui „Český loutkář" obsahoval v každém čísle I. ročníku poznámky o Faust u: V 1. čísle: Faust hrozí ďáblu:

tak vema štuc můj do ohavného těla tvého kule páliti budu." Faust ku pekelné dámě: „Ráčejí se mnou jít do kamrcímru mého na pár šálkové černého kávy." (Str. 24.—25.) V 2. jest vystiženo několik míst z Fausta (provozovaného v Praze) notami, nové detaily к výstupu Fausta s dámou: „Ó, krásná muziko, skłamałaś mne atd." (Str. 60—61.) -— Mimo to jest tu zpráva o titulu: „Doktor Faust, lékař písma svatého." (Str. 64.) V 3. a 4. jest nová drobnůstka k zaklínáiní: „Kropím kolo vodou svěcenou, aby zlej duch nevzal duši mou, dřív se musí mně stát votrokem, sloužit mně nocí i dnem. Zaklínám tě, pekelná obludo, skrze Štrik, Pik, Staufeles a Pluto, citýruju tě ven, pojd sem honem, objev se už k mýmu přání tuto". (Str. 106—109.) Dále jest tu ve výtahu Faust od Lašťovky, začínající: „Tak jsem nabyl, ach, Iibo-mudrctví v právích, v lékařském umění, i — bohužel v bohomluvectví dost trapného naučení atd." •— Loutkář upravoval si překlad Kolárova Fausta Goethova. Některé scény jsou zvlášť silné. (120—125.) V 5. jsou zvláštnosti Fausta u Dubského; tu lze pozorovati motiv hamletovský s faustovským. Nový jest výklad jména Kašpárkova, ukazující na vliv německý: „Jmenuji se německý bonz a potom vuřt" (156—159). V 6. vysvětlena bílá a černá ruka, o které jest zmínka ve Faustu slovenském (177—179). — Revue „Český loutkář" přinesla v I. ročníku 66 vyobrazení, z nichž bylo 35 z divadel lidových loutkářů! Revui vydává „Český svaz přátel loutkového divadla" a rediguje dr. Jindřich Veselý.

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

(Ze Společnosti Národopisného Musea Českoslovan-s k é h о.) V poslední době podařilo se museu získati dobré kusy nábytkové ze středních Čech {z Polabí) a doplniti (darem p. ImgC. Zd. Bambáska) sbírku českých krojů o úplný kroj křivoklátský, pocházející as z druhé čtvrtiny minulého století. Mimo to pro fotografický archiv musejní byla pořízena řada snímků středočeských výšivek ze soukromé sbírky p. Bambáskovy. Archiv fotografický byl dále rozšířen soustavnou kolekcí snímků lidových staveb z východních Čech (Poličská) a fotografiemi staveb a typů z českých emigrantských osad v Pruském Slezsku.    z.

@---------------------

Kuratorium městského musea Pražského vydalo zprávu o činnosti musejní v roce 1911. Návštěva musea (při volném vstupu pětkráte do týdne) byla 18.644 osoby. Sbírky rozmnoženy byly o 343 předměty, v čemž je již část odkazu zesnulého v r. 1910 architekta Ánt. Wiehla. Musejní inventář čítá dnes 18.460 čísel. Ve vnitřní činnosti musea dokončena byla instalace oddělení keramického. Náklad na museum byl 33.048 К ročně, z nichž 16.194 bylo platů osobních a 6754 jiných nákladů správních. Úředníky mělo museum 3, sluhy 2 a 7 výpomocných sil na klídku, čištění a topení. Zpráva stěžuje si, že soukromí sběratelé zavinují hlavně


Předchozí   Následující