Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 22

upřílišené stoupání cen starožitností. Mimo zprávu kuratoria podává íllustracemi doprovozené články: Bř. Jelínek: Pravěká Praha. — Dr. F. Harlas: Cechovní památky v městském museu pražském. — Dr. V. V. Stech: Nekrolog Ant. Wi-shla..

@-------------------

V Praze ustavilo se komité pro založení Zemského Obchodního Musea, které má patrně mítí úkol předvésti zejména vývoj (retrospektivu) českého života obchodního, kdežto dosavadní naše Obchodní museum je ústav na podporu a zvelebení českého obchodu. Novému projektovanému museu dá do vínku své sbírky gremiálni obchodní museum v Karlině, které má nad 13.000 předmětů.    z.

@---------------------

I městské museum v Čes. Budějovicích stěžuje si ve své výroční zprávě za r. 1911 do ztráty zemské subvence, která přinutila je omeziti nákup a zastaviti činnost publikační. To i při tom, že obecní správa v Čes. Budějovicích majíc dosti kulturního smyslu, aby chápala význam musea, pomáhá opravdu příkladně svoji podporou museu přetrvati léta újmy. V r. 1911 poskytla opětně mimo pravidelnou subvenci museu zálohu 8100 K. Museum, jež pořádalo loňského roku 4 výstavy,, navštívily 19.354 osoby. V odborné čítárně byly vykládány 24 listy, kreslírnu a Hiodelovnu navštěvovalo 58 žáků. Výdaj musea průmyslového byl К 18.432'34, musea přírodovědeckého a kultúrnohistorického К 1617'81.    z.

@---------------------

Průmyslové museum pro východní Čechy v Chrudimi rozmnožilo v roce 1911 své sbírky o 270 předmětů, takže čítá nyní 11 006 inv. čísel. Na nákup ovšem, postrádajíc zemské subvence, mohlo vydatí jen К 348-70. Bylof nuceno omeziti své výdaje na celé čáře na К 19.288'34 proti 29 tisícům až 38 tisícům korun výdajů za normálních poměru posledního pětiletí. Návštěva musejní byla (za denního volného vstupu) 26.782osoby. Odborná čítárna vykládala 98 časopisů a dělj knihovna čítala 2475 děl o 5153 svazcích a 42.941 předloze (přírost 96 děl o 200 svazcích). Výpůjček z ní bylo 1710. Výstav pořádalo museum 6 a 1 kurs a 6 výstav cizích se účastnilo. Příjmů mělo К 21.153-97 (v tom 12.000 К subvencí a 1832 K z členských příspěvků). Z činnosti ochranné sluší ještě uvésti, že prostředkovalo jednání o opravných a zabezpečovacích pracích při starobylém, dřevěném kostelíku v Kočím mezi obcí kočskou a ústřední komisí památkovou.    z.

@---------------------

Školní museum založeno bylo vMutějovicích (v obci s 1095 obyv.). Obsahuje 319 knih, 72 kusů nábytku, nářadí a nádobí, 28 obrazů, 4 plastiky, 548 předmětů archaeologických (z místních nálezů), archiv listin (s gruntovní knihou z roku 1683), archivy místních spolků, 50 fotografických pohledů na charakteristické místní stavby, plány atd.    z.

@---------------------

V Rokycanech chystají krajinskou výstavu, jejíž úkolem má býti: ukázati, jaké poměry přírodní na Podbrdsku celém a v Brdech jsou, ukázati retrospektivou historický vývoj kraje a předvésti poměry nynější. V rámci výstavy nemělo by místa nic, co se týká krajů jiných.    z.

@---------------------

Městské museum v Sušici přikročuje к nové instalaci a inventarisaci svých sbírek. Správy jeho ujal se městský tajemník Kajetán Turek, který osvědčil se již uspořádáním a soupisem musea v Benešově.    z.

@---------------------

Městské museum, jemuž obec zabezpečila již pro začátek postačující místnost, zakládá se v Týně n. Vlt.    z.

@---------------------

Zpráva musea v Teplících o činností v r. 1911 uvádí, že opětně se podařilo hlavně praehistorické sbírky rozmnožili a doplniti a to účastí a zakročením při četných vykopávkách. Museum pečuje vědomě a především o sbírky vlastivědné, o zobrazení svého kraje. Svému kraji a jeho potřebám chce sloužiti i ve svém působení musea umělecko-průmyslového a proto všímá si hlavně keramiky a skla, jejíchž výroba jest tam domácí (odborné školy v Teplicích a Senově Kamenickém).    z.

@---------------------

Městské museum v Jihlavě (německé) mělo v roce minulém 193 členy; příjem 7997'56 K, vydání 3265'93 K. Předmětů má 14.536; sbírky má umělecké, umělecko průmyslové, kulturně historické, přírodopisné a technologické. Místnosti musejní


Předchozí   Následující