Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 24

r. 1866, zvláště když 2. ledna 1867 byla otevřena nová budova musejní. R. 1871 zvýšen roční budget na potřeby musejní na 1488 rublů. V těchto letech byla pozornost zprávy musejní výhradně téměř věnována přírodním vědám. Pro výzkum archeologický utvořila se zvláštní společnost v Tiflise, a až r. 1878 staralo se ředitelství musejní získati její sbírky pro museum. Pro tyto účely přistavěno bylo druhé patro. Takto zdokonalené bylo museum otevřeno za archeologického sjezdu v Tiflisu r. 1881. Velice obohaceno bylo museum r. 1889, zvláště jeho národopisné oddělení, když všecky předměty vystavené na výstavě domácího průmyslu, byly přejaty do musea. R. 1892 slavilo museum své 251erté trvání a jeho ředitel Dr. Radde mohl ve svém jubilejním náčrtku historie musea s oprávněnou hrdostí přehlížeti práci, kterou většinou sám vykonal, jak v té době uměl vytvoříti vážný vědecký ústav. A tehdy jíž budil zájem učeného světa. R, 1896 povoleny byly od' vlády prostředky pro vydávání zvláštních publikací musejních. Největší péče byla věnována ovšem zpracování úplných katalogů sbírek musejních. R. 1898 určen jich program a počato s jích tiskem. Do r. 1902 byly vydány 4 svazky, které všecky byly věnovány přírodopisným sbírkám. Dr. Radde nemohl více publikace tyto dokon-čiti, zemřel r. 1903. Svazek V. zpracován od hraběnky Uvarové, věnován byl starožitnostem. Popis oddílu pro nás nejzajímavějšího, totiž národopisného, se právě tiskne a bude brzy vydán. — Sbírky musejní stále rostou, různou ovšem měrou, nejvíce přírodovědecké, zvláště zoologická, též botanická; etnografické a archeologické sbírky rostou méně, prvé přibylo od r. 1904—1908 předmětu 1400, druhé 2651. Těmto oddílům věnována větší péče od nového ředitele A. N, Kaznakova, tu teprve pořizovány figuríny umělečtěji provedené. Etnografický oddíl daleko ještě nepodává náležitého obrazu Kavkazu, někteří kmenové kavkazští vůbec nejsou zastoupeni a mnohé oddíly třeba důkladně doplňovati.

@-----------------

Zemské museum pro Dolní Rakousy bylo péčí svého ředitele dra. M. Wancsy instalováno a minulé zimy otevřeno obecenstvu ve starém paláci Geymullerů (Vídeň, Wallnerstrasse8). Museum obrahuje sbírku listin, numismatickou, uměleckoprůmyslovou, lidopisnou, praehistoríckou a přírodnickou, omezující se vesměs na Dolní Rakousy, jejichž obraz má museum podávali.    z.

@----------------------

Z popudu vydavatelstva a redakce „Deutsche Erde" byla letošním rokem založena v Gothě „Německá národní knihovna" (Deutsche National Bücherei). Nová instituce vydává jako přílohu к „Deutsche Erde" — ve volných lhůtách — své „Mitteilungen". V prvém jejich čísle otiskuje provolání a jiné dokumenty kroků, vedších к založení „Německé národní knihovny". Dle nich je úkolem uvedené nové organisace vědecké stati se ústřednou, která by pracovníkům, bádajícím o němectví, dávala к disposici všechnu příslušnou literaturu. Knihovna má. proto obsahovatí všechny práce německé zeměvědy a lidopisu, práce o dějinách Němců všech dob a všech kmenů, díla z oboru německého jazykozpytu, zejména dialektologie a práce o německé činnosti kulturní na celém světě. Zejména má býti při tom všímáno německého života náboženského (církevního), právního,, společenského, hospodářského a mravního. „Německá národní knihovna má se státi zbrojnicí pro uhájení a upevnění posice Němectva ve světě, pro vítězné vybojování národních bojů, které německý lid ještě čekají." Při knihovně bude i německý národní archiv, který bude shromaždovati písemnou pozůstalost mužů, kteří sloužili německému národu af již jako vůdci a zápasníci ve vlastních bojích národních, af jako badatelé nebo šiřitelé jeho kultury. Archív bude přejímati i registraturu a staré knihy a dokumenty spolkové všech sdružení, která pracují pro uhájení a rozšíření německé řeči a kultury af kdekoli ve světě. Nová nacionálně-kulturní instituce německá je zatím činem národní svépomoci: prostředky na její založení a udržování jsou opatřovány dobrovolnými sbírkami, dary knih i peněžními německé veřejnosti. Vévodská sasko-koburgská vláda však poskytla knihovně zatímně místnosti (bezplatně). Prvé odezvy mimo tisk v zemích německých došla myšlenka německé národní knihovny u Němců v Uhrách, kde se podjal sběratelské práce pro ni Verein für siebenbürgische Landeskunde.    z.

@----------------------


Předchozí   Následující