Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 114

Statni úřad štatistickú vydal právě 3. až 5. číslo Československého Statistického Věstníku s velmi bohatým obsahem. Dr. Dobroslav Krejčí ve článku: Přehled vývoje správni statistiky v Čechách dospěl až ke zřízení státního úřadu statistického a vybudoval tak historický základ nutný pro pochopení dalšího vývoje úřadu. Předmětem dalších článků jsou časové otázky souvisící již s nynější organisací a činností Státního úřadu statistického. Dr. Ant. Boháč ve článku Příští soupis obyvatelstva informuje čtenáře o důležitých problémech našeho prvního sčítání lidu, které bylo provedeno letošní zimy. Dr. Bohumír Hanosek zabývá se novými metodami jednoho z nejdůležitějších odvětví sociální statistiky ve článku: К metodě statistiky stávek a výluk. Článek Jos. Štěpána: Zahraniční obchod republiky Československé přináší s napětím očekávaná podrobná data podle druhu zboží a jednotlivých zemí o vývozu a dovozu za prvé pololetí roku 1919. Vzhledem к mílovému jednání s Maďary přichází' velmi vhod pojednání Dra. Josefa Mráze: Dva důkazu o falešnosti madarských dat, o řeči mateřské na základě dat o znalosti řečí. Článek Dra. Roberta Kollára : Rozpočet Státního úřadu statistického informuje o nákladech na statistiku u nás ve srovnání s cizinou. Ve zprávách je otištěna celá řada informací, na jichž základě může si čtenář představiti veliký rozsah činnosti Státního úřadu statistického; o oboru jeho působnosti o rozdělení jeho agendy; o jeho činnosti v roce 1919 podle jednotlivých oddělení. Z dalšího obsahu této rubriky nutno upozorniti zejména na předběžná data o měně obyvatelstva v Čechách v r. 1918, která vrhají úžasné světlo na spousty způsobené válkou a jasně ukazují, před jakými vážnými populačními problémy stojíme. Mimo to jsou tu ještě otištěna data o nových územích připojených к naší republice (Ratibořsku, Hlubčicku, Vitorazsku a Valčicku) a zajímavá tabulka o Velké Praze zřízené zákonem ze dne 6. února 1920. V oddílu zákony a nařízení jsou otištěny statuty Statistické rady státní a Státního úřadu statistického.

Roční předplatné činí 36 Kč a přijímá je administrace у Praze č. 618—III.

@--------------

Devin. V Sedláčkově knize: „Snůška starých jmen", jež právě vyšla v Rozpravách I. třídy C. Akademie, je uvedeno několik nových neosídlených míst, jichž název je pro otázku „Děvínů" zajímavý: R. 1550 připomíná se les к Brandýsu n. O. „Divina hůra", r. 1610 les bezpochyby v Pelinách u Lhoty Zářecké ve vých. Čechách „Divina háj", r. 1587 u Ostrova (u Ustí Sázavy) „V Divinách, Hůra", a u Manětiny (v Tepelské a Doupovské vysočiněj část velikého lesa „Divinský důl".    V. Tille.

@--------------------

Městské museum v Sušici vydalo obsáhlou zprávu o své činnosti v době od 1. srpna 1919 do 1. března 1920. Z obsahu vyjímáme:

Na schůzi kuratoria dne 8. záři 1919 zvoleni za ředitele musea p. Ant. Friedl, za pokladníka p. Ondř. Vávra a za jednatele p. Kaj. Turek. Správa museí hodlá přikročit! к úpravě sbírky předmětů týkajících se nejstarší doby města Sušice. P. Em. Seifert, ředitel m. šk. v. v. pro oddělení to vymaloval obraz pohanského bůžka, nalezeného na Svatoboru a předmětů z pohřebiště z XI. stol. odkrytého r. 1881 pod Svatoborem, uložených ve sbírkách musea král. Českého. Z tohoto pohřebiště podařilo se museu ziskati kostru, kterou věnovalo pro sbírky musejní ředitelství měšťanských škol v Sušici, jež získalo ji v době nálezu. Ve sbírkách musejních jsou již z dřívější doby předměty z tohoto pohřebiště. — Sleč. Eliška Sitlerová opsala z knih, laskavosti ředitele knihovny musea král. Českého p. prof. \_eňka Zíbrta našemu museu zapůjčených, články: Jan V. Voldřich: Pohřebiště u Sušice, J. Er. Vocel: Začátkové českého umění, Dr; I. Gabriel: Starožitnosti okresu Sušického, P. Klar: Kunde des slawischen Götzenthumes. Laskavostí správy musea král. Českého obohaceny sbírky musejní o 4 otisky pečetidel města Sušice z 15„ 16. a 18. stol. Arcibiskupská konsistoř v Praze dožádána o opis listiny zakládací kaple Anděla Strážce v Sušici z r. 1682. Usnesením obecního zastupitelstva města Sušice ze dne 31. října 1919 dáno kuratoriu povolení, aby „Velhartická kniha" počínající zápisy z r. 1397 dána byla museu král. Českého do uschování do té doby, pokud pro sbírky měst. musea v Sušici nebudou opatřeny takové místnosti, které poskytovaly by záruku, že památka tak veliké ceny nebude ohrožena. Jednatel p. Kaj. Turek při své cestě do Prahy odevzdal knihu tu do uschování, na níž vydán správou musea revers. Knihovně musea král. Českého darovány některé tiskopisy pro válečné oddělení musejní. Zároveň v místních časopisech uveřejněno opětně upozornění, že měst. museum sbírá veškeré památky, týkající se světové války a konečného osvobozen!


Předchozí   Následující