Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 107



Z obsahu: Josef Strnad: Antonín Frozín Plzenský. Nové zprávy životopisné o plzeňském vladykovi, který, v předmluvě k „Obrovišti Mariánského Atlanta" podal podrobnou zprávu o„svém putování po Cechách v 1. 1699—1701. Podnikl cestu, aby se přesvědčil, hynou-li Čechové či nehynou. (Srovn. Vlček, Dějiny II. 1 str. 62 násl.).

Věstník Musejního spolku města Rakovníka a polit. okresu rakovnického. Uspořádal Redakční sbor Musejního spolku. Č. 12. 1922. Str. 91. Z obsahu vyjímáme tyto stati: Václav Kočka: Hrady Džbán a Drzmberk. Příspěvek к historické topografii. — Jan Renner: Hvozd. (Pokračování národopisné monografie Hvozd (v 8. a 10. čís. Věstníku.) Tato část pojednává o pohybu obyvatelstva, o zaměstnáni a vzdělání. Až do r. 1854 bylo ve Hvozdě jen 9 velkých statků (mimo chaloupky). Dělením se majetek drobil. Autor pojednal o rozdělení majetkovém, o řemeslech v obci, o hospodaření, o inventáři usedlosti, o chovu dobytka a koní, o nářadí a o práci polní od jara do žní. Připojil úvahy o životě rodinném a. o jídlech. Jednatelská zpráva za rok 1922 si stěžuje, že pro neblahé poměry poválečné jest Musejní spolek nucen omezovat! svou činnost na běžnou agendu spolkovou a na vydávání Věstníku. Zájem o sbírky roste. Vedle ministerstva školství (1000 Kč) poskytla podpory městská spořitelna v Rakovníce (1000 Kč), městská rada (500 Kč), okresní správní komise rakovnická a křivoklátská. Členů bylo 215. Příjmů 10.478 Kč.

Sborník filosofickej fakulty universitu Komenského v Bratislavě. Roč. I. č. 1-8; č. 9-12.). 1922.

Z obsahu vyjímáme: Josef Škultéty: Pavel J. Šafařík. Přednáška čtená 3. září 1922 při odhalování pamětní desky.

Karel Chotek: Ethnické rozdíly v anthropologii dítěte. (Se zřetelem к Slovensku.) Předmětem stati je studium školní mládeže ve čtyřech menších oblastech na moravském Slovensku (Velká a Javorník a skupina kopanie okolo St. Hrozenkova), na Valašsku, v údolí Bečvy, a pak na Detvě s kriváňskými lesy.

Vlastivěda moravská II. Místopis. Unčovský a rýmařovský okres. Napsal Viktor Pinkava. Brno 1922.

Národopisu se dotýkají oddily: Uspořádání statku a život lidu (str. 23 nsl.). Poměry národní a náboženské (str. 25 nsl.). Živnosti, hospodářství a dobytkářství (str. 28.). Půdorys Želechovic (249). Poddanské poměry na panství svineckém (str. 329).

Selský Archiv. Časopis pro sbírání látky vlastivědné a drobnou práci archivní v Československé republice. Redigují Fr. Trnka v Mladé Boleslavi, J. Svoboda ve Vel. Meziříčí. Roč. XV. 1922 č. 3.

Zajímavé jsou „Paměti starých písmáků moravských. Paměti bysterské" (dokonč.) a školní kronika učitele Václava Mezníka v Zámec. Rozince.

Táborsko. Popis přírodní, historický a národopisný. Vydává tiskový odbor učit. jednoty „Komenský" v Táboře. IV. Histor. místopis. V Táboře 1922. Str. 236. Jednota přijala r. 1919 návrh R. Cikharta na vydání díla vlastivědného. Při sbírání látky bylo užito dotazníků vyplňovaných učitelstvem. Sebraná látka věnována Národopisné společnosti pro Soupis. Tiskem vyšly Pověsti a zkazky z Táborská 1922. Fr. Molík připojil dvě barevné přílohy: 1. Posední blatský dudák, Frant. Kopřik z Klenovic. 2. Blatská žena ve svátečním šatě. _

Od Ještěda k Troskám. Vlastivědný sbornik českého severu. 1922 čís. 1. Vydávají učitelské jednoty v Turnově a v Českém Dubě. Hlavní spolupracovník Dr. J. V. Šimák.

Sborník vytkl si také obsáhlý program národopisný, chce si totiž všímati lidu, jeho povahy ä díla po stránce fysické i duševní, na př. staveb, kroje, nářečí, pohybu a měny obyvatelstva, osídlení, zvyků atd. Národopisný oddíl rediguje р. V. Havel, učitel ve Vlčetíně u Českého Dubu.

Z obsahu čísla 1. vyjímáme tyto stati: Lidový kroj na Turnovsku. (Eleonora Prášková.) — Ještědské nářečí. (Anežka Čermáková-Sluková.) V pozůstalosti tety autorčiny, Kar. Světlé, jest několik zápisníčků obsahujících náčrty к pracím, aforismy, různé poznámky, lidová rčení atd. Autorka otiskuje z těchto zápisníčků ukázky ještědského nářečí.

Zálesí. Vlastivědný sborníček pro mládež okresu humpoleckého. Ročník IV. (1922—3). Nákladem Budče v Humpolci.

Z obsahu č. 4. (prosinec 1922): K. Kolársky: Koledy z našeho kraje. — Jos. Kropáč: Horácké kožichy. — Vánoční zvyky a poměry u nás. — Č. 5: J. Kopáč:


Předchozí   Následující