Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 61



ního úřadu (pro celý okres), ve vrchnostenské registratuře (pro panství) a ojediněle v museích, městských a obecních archivech. Nejstarší katastrální mapy a indikační skizzy jsou v Čechách též v zemském archivu, na Moravě dosud v Archivu katastrálních map v Brně; mají však přijíti také do zemského archivu. Ale i u berních úřadů jsou indikační skizzy všech obcí celého okresu, které nám dobře poslouží. Staré katastrální mapy jsou i u soudů v pozemkové knize (pro celý okres), často u velkostatků (pro panství) a jednotlivě u měst, obcí a škol. Jsou tedy tyto nej důležitější prameny všeobecně dosti přístupny a při soustavném provádění soupisu dala by se přípravná práce udělati, kde by toho bylo třeba, v zemském archivu.

Spisy katastru teresiánského a namnoze i berní rolle, které jsou také v zemském archivu, najdeme na venkově v opisech na těchže místech, jako katastr josefínský. Staré pozemkové knihy a listáře (obyč. od 17. stol., ale i starší) uloženy jsou pro jednotlivé okresy u příslušných soudů (v Čechách v zemském archivu). Nejstarší knihy pozemkové, smluvní, urbáře a pod. jsou roztroušeny v archivech zemských (v Praze i moravské), městských, obecních, vrchnostenských, musejních i v soukromém majetku, třeba je tudíž vyhledávati. —

Dr. V. DĚDINA:

v zájmu vybudování československé vlastivědy.

Obnovením samostatnosti národní a státní jsme postaveni před úkol, abychom prokázali sami před sebou a před celým světem, že osvobození naše má svůj dějinný smysl, že totiž národ československý má své kulturní poslání, že jest si toho vědom a podle toho zařídí své hospodářské, sociální a politické úkoly. Jinak by své svobody, jíž neuměl užiti, zase pozbyl.

Jest ovšem třeba, aby národ ve funkci sebepoznání, sebeanalyse, sebekritiky dal se vésti povolanými činiteli, kteří jsou obeznámeni s přírodním prostředím, v němž národ žije, jeho vlastnostmi fysickými i duševními a vůbec se všemi stránkami národního života.

Tito činitelé sami se přihlásili. První říšský sjezd československých učitelů vysokých škol vyslovil se na návrh doc. Dra V. Dědiny ve své I. sekci dne 14. května 1922 pro bezodkladné zahájení příprav v zájmu vybudování československé vlastivědy a byla také hned zvolena komise, aby vykonala přípravné práce. Tato se rozšířila o nové členy tak, že každý odbor byl zastoupen. Arciže na druhé straně nebylo v zájmu věci (urychlení prací přípravných), aby komise byla příliš mnohočlenná. К vybudování osnovy, jíž bylo v prvé řadě třeba, přispěli podstatnou měrou přední odborníci naši.

Rozsah díla vlastivědného takto všeobecně naznačený rozčlenila komise v 10 odborů.

1. Díl přírodovědný má obsahovati: A. Geologický vývoj Č S. R. Horniny a nerosty na území Č. S. R. B. Geomorfologie a fysikám' zeměpis.


Předchozí   Následující