Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 62

Meteorologie a klimatologie. Kartografie. — С Biologický zeměpis. Phyto-geografie. Zoogeografie. (Návrh prof. Dra Lásky.)

2. Antropologie: A. Antropologie pravěku. (Předhistorická archeologie a fysická antropologie pravěku). B. Fysická antropologie nynějšího obyvatelstva zemí čsl. Demografie dnešního obyvatelstva. — C Národopis a folkloristika. (Prof. Dr. Matiegka.)

3. Jazyk: A. Jazyk český. Jeho teritorium v minulosti i v prítomnosti, jeho užívaní ve veřejném životě a v písemnictví (vývoj spisovného jazyka, spisovný jazyk slovenský). Cizí vlivy na jazyk český. Grafika. — Místo jazyka českého mezi jazyky slovanskými; vývoj jeho: a) hlásek, b) slov, tvoření slov a tvarů, c) větného spojení. Nářečí. — B. Jazyk Podkarpatské Rusi: Hranice jeho v minulosti i přítomnosti; rozdíly v nářečí, charakteristické rysy, poměr k ostatním nářečím maloruským. Jazyk písemnictví, vzniklého na území Podkarpatské Rusi. — C Ostatní jazyky, jimiž se mluví na území Č. S. R. Dějiny němčiny na tomto území; rozdíly nářečí, charakteristika nářeční. — Polština: Hranice její v minulosti i v přítomnosti. Její ráz nářečí. — Maďarština. Její hraníce a rozšíření. Charakteristika. — Jazyk cikánský. (Prof. Dr. Hujer.)

4. Dějiny národa čsl.: A. Dějiny politické a náboženské. Dějiny politických stavů českých do r. 1848. — B. Pomocné vědy historické: Vývoj písma. Listiny a jejich význam. Veřejné knihy. O vývoji pečetí a znaků. Dějiny mince. O starých mírách a vahách. (Archivář Dr. Vojtíšek.) r

5. Ustavní vývoj státu a jeho přetvoření v republice českosl.: A. Dějiny státního zřízení (ústavy a správy) koruny české. Dějiny zřízení státního na Slovensku. — B. Poměry národnostní; jejich dějiny: a) v české koruně, b) na Slovensku. Dnešní stav. С Poměr mezi církví a státem. Dějiny:,a) v oblastech české koruny, b) na Slovensku. Dnešní Stav. — D. Ústava republiky čsl. Správa ČSR. — E. Finance ČSR. (Prof. Dr. Kapras.)

6. Hospodářský a sociálně-politický vývoj C. S. R. A. Hospodárske a správní poměry rolnického obyvatelstva do r. 1848. Emancipace rolnictva a liberální řády do let 60tých. Snahy o nové agrární zřízení a vývoj agrárních poměrů od krise z let 70tých. B. Vývoj průmyslu v Č. S. R.: domácká výroba, řemeslo, velký průmysl, cechovní zřízení, živnostenská svoboda. Problémy moderní průmyslové politiky. — C. Obchodní politika bývalé monarchie do převratu. Mírové smlouvy a obchodní politika Č. S. R. — Sociálni otázka. Vývoj dělnických poměrů do konce 18. stol. Vývoj zákonné ochrany dělnické; pojištění dělnické. Jiné problémy sociálně politické. T. zv. socialisace. (Prof. Dr. Gruber.)

7. Písemnictví a uměni: A. Krásné písemnictví české a slovenské (karpatoruské, polské a maďarské, vzniklé na půdě čsl.), dějiny a dnešní stav.— Dějiny výtvarného umění českého, slovenského atd. Dnešní stav (do r. 1848 teritoriálně, odtud nacionálne rozděleno.) — G Hudba, mimika, tanec. — (В. а С se stálým zřetelem к umění lidovému a příbuzným oborům.) Umělecké školství, ústavy, spolky, výstavy, ochrana památek a musejnictví. (Odb. předn. min. škol. Dr. Wirth.)

8. Školství a národní osvěta: A. Školství obecné, střední a vysoké. Péče o mládež, Výchova lidová. — B. Vědecké ústavy a knihovny.


Předchozí   Následující