Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 63



— Vývoj náboženství a filosofie na půdě čsl. — D. Písemnictví vědecké (mimo technické). (Prof. Dr. Kádner.)

9. Vědy technické se zřetelem k Č. S. R.: Zdroje energie a jejich zužitkování. — B. Zemědělství, jeho technický vývoj a dnešní stav.

— С Průmysl a komunikace po stránce technické. Letectví. — D. Dějiny a dnešní stav literatury technické; vědecké ústavy technické. Odborné školství. (Prof. Dr. Kadeřábek.)

10. Zdravotnictví: A. Dějinyv a dnešní příslušná státní, zemská, komunální a jiná zřízení. — B. Školská výchova tělesná, její dějiny a dnešní stav. — С Tělocvik. Skauting. Turistika. Sport. (Prof. Dr. Kabrhel.)

Osnova připouští doplňky; arci — se zřetelem k tomu, že к vybudování naznačené zde kostry díla vlastivědného přispěli přední odborníci naši a uspořádání skupin dělo se po bedlivých úvahách — к podstatným změnám sotva dojde.

Naše přední ústavy vědecké, Česká Akademie věd a umění a Masarykova Akademie práce, byly požádány, aby se uskutečnění díla resp. určitých částí jeho ujaly. Již také oba ústavy a jednotlivé jejich třídy vyslaly své zástupce.

Československá vlastivěda, která v naznačeném rozsahu je příkazem doby, bude dílo naprosto nepolitické, t. j', nestranické. Budou se ho moci účastniti bez újmy svého stanoviska příslušníci všech stran. Jdeť jednak o vzájemnou informaci odborníků, dále má být poslouženo činitelům vládním a správním a konečně, což má největší význam kulturní, má býti zřízen takto širším kruhům lidovým pramen národního sebepoznání, pramen pro popularisační činnost těch, jimž běží o prohloubení lidového vzdělání.

Budujíce dílo vlastivědné, měli jsme na mysli různé vzory jinoná-rodní; nejvíce se zamlouvala „Encyklopedie polská", která, pokud se rozsahu týče, bude se skládati asi z 25 svazků, z nichžto každý bude míti okolo 20 tiskových archů. Obsah má býti rozčleněn v 19 oddílů po jednom až dvou svazcích. Dosud vyšlo 8 svazků, z nichž 5 je již rozebráno. Po návrhu naší komise má býti československá vlastivěda rozvržena podle našich domácích potřeb v 10 oddílů; jedenáctý pak bude tvořiti stručný soubor všech oddílů.

Podejmou-li se také ostatní národové slovanští práce podobné, . pokud se tak nestalo, bude takovéto dílo vědecké sebeanalyse zároveň příspěvkem pro naše vzájemné sebepoznání, mimo to bude základem pro srovnávací studie v oboru kulturních dějin slovanských, pro budování kulturní jednoty a řešení otázky budoucího poslání Slovanstva.


Předchozí   Následující