Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 64

V. FABIAN:

NÁRODOPISNÉ SBÍRKY NÁRODNÍHO MUSEA.

V uplynulém roce stěhovalo se národopisné oddělení Národního musea do NMČ. v Kinského zahradě. Sloučily se tím dvě sbírky, které sice spěly za stejným cílem, ale byly místně odděleny a pracovaly za různých podmínek. Po odevzdání sbírky exotického národopisu z Národního musea do musea Náprstkova byla to význačná událost, jíž zahájena byla reorganisace pražských museí.*) Ze byla vítána českou veřejností tehdy, kdy Zemský správní výbor vzal do své správy**) NMČ, netřeba zvláště dokládati.

Důležitá tato proměna v existenci obou sbírek způsobila, že musejní úřednictvo bylo vedeno snahou zkrátiti na míru nejmenší přechodný stav neupravenosti výstavních síní. Tedy umístiti vhodným způsobem přestěhovaný materiál v rámci dosavadních sbírek, sevřených v dnešní budově musejní, naprosto již nevyhovující. Přirozeně bylo třeba využiti každého volného místa, co nejhospodárněji uvážiti vhodnost prostoru, který bylo lze ještě zabrati pro instalaci nových předmětů. Z tohoto důvodu nezůstal ladem ležeti prostorný vestibul i široké schodiště, vedoucí do 1. poschodí.

Hned při vstupu do vestibulu sestaveny ve dvou velkých skříních, převezených z hlavní budovy na Václavském náměstí, skupiny: česká a moravská. V levé skříni jsou dvě dívky v kroji boleslavském a turnovském. Pozadí jim tvoří bohatě vyšívané cíchy na vystlané posteli a dětské peřinky s renesančním vyšíváním z r. 1695 na kolébce uložené. Protějškem této skupiny jest skříň s hanáckými svatebčany.

Prostorná část předního vestibulu lemována jest vzácnými, nádhernými skříněmi z Podkrkonošská, které svou dekorativní výzdobou řezanou a v ladné harmonii barevné malovanou zasluhovaly, by upoutaly rázem příchozího návštěvníka. V zadním, méně osvětleném prostoru vestibulovém po obou stranách vzhůru vystupujícího schodiště vystaveny méně zachovalé skříně. Tam umístěny truhly a skříně malované z Polabí, z Českomoravské vysočiny a z Plzeňska a z Klatovska.

Ve schodišti na podestě před zasklenými dveřmi vytvořena skupina malovaných skříní a modelů statků a chalup českých, které byly dosud ve vestibulu. Uprostřed vztyčen zajímavý malovaný kříž náhrobní z Velké Blatnice na Moravě.

Z výstavních síní v 1. patře podrobeny změnám jen tři. Malé instalační proměny staly se v exposici drobných uměleckých prací lidových, kdež vystavený material více soustředěn a místa racionelněji využito. V sousedním pokoji pro naprostý nedostatek místa vyřazeny z výstavních skříní psané a malované modlitby a v získaných takto skříních sestaveny : skupina jihočeské keramiky se známými škrábanými ornamenty, skupina


*) V kratičkém náčrtku inž. Dra. Rud. Barty: Příspěvek k organisaci našich museí v čas. Nová Práce, VI, 1924, č. 1. a 2. zůstala nepovšimnuta. **) V květnu 1922.

Předchozí   Následující