Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 65



zeleně malovaná ze severovýchodních Cech a skupina západočeská. Ponechána tam také malá skupinka malovaného skla.

Další síňka — IX. — vyplněna úplně keramikou moravskou, která vzrostla značným přínosem z Národního musea. Džbánky různých velikostí, talíře a mísy vyplňují velkou vitrínu, původně pro figuriny určenou. Vedle kusů z nejstaršího období tvorby majolikové jsou tu hlavní dvě skupiny keramiky z oblasti Vyškovské: serie modrá a serie červená. Jim tvoří doplněk majolika Bučovická.

V X. sále, který už obsahoval keramiku československou, docílilo se větší plochy výstavní rozmnožením skříní, takže nejlepší kusy mohly býti vystaveny. Utvořena skupina z Bolerázu, značně rozšířena skupina žluté keramiky ze Sobotiště, Suché. Skoda, že nebylo lze vystaviti ještě větší počet různých keramických výrobků. Ukládání v rozmanitých zásuvkách na policích za výstavními skříněmi působí značné obtíže, pokud se týče evidence uložených předmětů. Další síně s pracemi výšivkovými a se skupinami krojovými zůstaly beze změny.

V přízemí po levé straně oddíl interieurů zůstal rovněž nedotčen. Pravá přízemní polovina zůstala v uplynulém roce zatím ve stadiu instalačním. Změnami v personálu musejním povstal nedostatek pomocných sil, který znemožnil další intensivní činnost instalační. V zimních měsících upravovala se tato část musejní, takže v síni, přilehlé к vestibulu, bude české oddělení zvykoslovné, dále vykládaný nábytek a v další síni moravské zvykosloví. Sousední místnost obsahovati bude exposici slovanských krojů a předmětů huculského původu.

Po dobu sjezdu národopisných pracovníků československých bude zde upravena provisorně výstavka nově získaných kreseb a obrazů chalup českých, slovenských a různých předmětů lidové výroby z Podkarpatské Rusi. Tyto kresby Bubeníčkovy, Reichertovy, Papáčkovy byly zakoupeny ministerstvem školství a národní osvěty a věnovány našemu ústavu.

Získáním velkých skříní pro skupiny figurin dosáhli jsme i možnosti, ukládati v prostorách za nimi předměty, které jsou nevhodné pro výstavní účely. Tímto využitím místa nahrazen byl aspoň poněkud naprostý nedostatek příhodného skladiště, kdež lze ukládati bez nebezpečí další zkázy nábytkové kusy větší i menší. Po smrti dlouholetého zřízence musejního, podúřednika Šimečka, zabrán byl pokoj jeho bytu pro potřebu musejní. Jedna polovice vyhrazena jakožto depositář součástí krojových i kompletních krojů, druhá část věnována vzrůstajícímu archivu fotografií, negativů a diapositivů. Letošního roku upraví se tato místnost definitivně a tím zvýší se také lepší konservace fotografií a usnadní se i evidence přečetných fotografií, které jsou v majetku musejním.

Tím byla by povšechně vyčerpána vnější, více viditelná činnost musejní, která snad veřejností více se uznává, ač daleko méně vyžaduje práce a času, než vnitřní práce, která uchází návštěvníkům. Stává se zřejmou jen těm, kteří seznamují se blíže s materiálem musejním. Tato vnitřní činnost vztahovala se především na dosažení jednotného inventáře celé sbírky národopisné. Předměty z Národního musea zařazeny byly jednak do inventáře Národopis. Mus., jednak připojovala se čísla к dosavadnímu kmenu čísel NMČ.


Předchozí   Následující