Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 6

Bylo nezbytně třeba vřaditi předměty do čís. invent., aby vyplněny byly mezery, které vznikly vrácením celých kolekcí výšivek i různých jiných předmětů, deponovaných kdysi ve sbírkách, ale později majiteli zase zpět vyžádaných. Některé předměty byly odevzdány praehistorickým a historickým sbírkám Národního musea, jiné zase rozlukou NMČ se zemědělským oddělením převedeny byly v majetek zemědělského musea. Tím uprázdnil se značný počet čísel inventárních, jež obsazována přírůstkem z Národ. Musea. Bylo třeba velké přesnosti a opatrnosti, by se neobsadila dvakráte některá čísla. Současně pracováno na vědeckém inventáři podrobném, obsahujícím všechna data o původu předmětů, způsobu získání i o době, kdy získány. Zaznamenány všechny nápisy a značky v původní velikosti zakresleny. К inventáři použito formuláře, zavedeného před třemi lety, který jest nyní platným pro všechna musea, soustředěná ve Svazu vlastivědných museí, třebaže formulář nevyhovoval úplně našim potřebám. Tímto novým inventářem stanou se postupně zbytečnými inventáře, psané podle jednotlivých síní. Při přemísťování předmětů do jiných síní musely se prováděti příslušné opravy, vyžadující mnoho času a zbytečné práce písařské. Práce tedy zjednodušena, a v dohledné době odpadne i hledání předmětů v rejstříku číselném, který tvoří dosud nezbytnou pomůcku při zjišťování kusů musejních a jest obrazem toho, jak se z místa na místo, ze skříně do skříně předmět překládal. Všechny změny pokud běží o uložení předmětu, budou nyní hned viditelnY v hlavním inventáři.

Nově zavedeny byly také archy, ukládané ve skříních. Archy obsahují vždy všechna čísla, která jsou v určité skříni uložena a tím ulehčen zase přehled předmětů. Archy uloženy jsou na nenápadném místě skříně, nebo podstrčeny pod větší předměty, by vzhled skříní jimi nebyl rušen.

Další prací bylo pořádati fotografický archiv, který seřazen bude dle systému knihovního. Fotografie i reprodukce zbavují se tvrdých podložek a montují se na silné papíry (dvojí velikosti) a vkládají se do zvláštních pořadačů, jak obvykly jsou při obchodní registratuře. Fotografie i reprodukce dají se snadno vyjmouti i s příslušným papírem (na témž opakuje se legenda shodně s fotografií) a lze je snadno do do jiného pořadače zařaditi, poněvadž formáty jsou jinak stejné.

Tím podán krátký přehled dosavadní práce v NM. Menší práce, méně významné a podřadného spíše charakteru, nebyly zde uvedeny.

Sluší na konci vděčně kvitovati podporu, které dostalo se musejnímu úřednictvu příslušnými odbory a referáty Zemského správního výboru. Zejména Dr. Hoch, stavební rada Morávek a stav. rada Dr. Dirschmied vycházeli vstříc projeveným přáním a blahovolným vyřizováním přispěli к úpravě, která znamenala značné oběti finanční. Těšíme se nadějí, že letošního roku dostane se budově musejní nového důstojného hávu, že odstraní se četné ještě nedostatky, jejichž příčina leží mimo; dosah vlastní činnosti musejního sboru úřednického.


Předchozí   Následující