Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 77



D. FILIP :

POVĚSTI ZE SEVEROVÝCHODNÍCH ČECH.

(Dokončení.)

Jasany na Homoli.

Na jižní straně u Kostnice, stoji při hřbitovní zdi dva pěkné jasany. Silnější z nich má v objemu čtyři metry. Byly asi vsazeny v době stavby kostela, nebo nedlouho potom. Podle zprávy pana nadlesního Knijho z Hájku, bylo tu těch stromů více. Ale někdy v letech 1910 dal z nich několik poraziti. Byly vnitř shnilé a budily obavu, že by za větru mohly padnout na kostel nebo pomníky a poškodit je. Poražené jasany měly v prsní výšce průměr 1—1,2. Bylo z nich mnoho palivového dříví. Ročních kruhů měly asi 180, byly tedy asi z r. 1730 (kostel 1696).    F.

Závrš.

Jak se jde к Homoli, je dvůr, kterému se říká Závrš. Patří Kin-ským. Za doby starší byly tam tři statky, ze kterých sedláci utekli, protože je Záruba pro víru pronásledoval. Proto tam říkají Závrš, že jako ti sedláci byli zavrženi.*) Také z Borovhice utekli sedláci pro víru za doby Zárubovy.    E. Fialová, Kostelec. *1839 +1921.

Hradiště na Chlumu.

Nedaleko Homole, na které jest poutnický kostelík, je lesem zarostlá výšina Chlum. Vlastně jsou to kopce dva. i místo toto opředl lid bájemi. Ve sklepení jsou tu prý nesmírné poklady, které se otvírají, když se čtou pašije.

Severní kopec je vyšší a na tom podle prof. Sedláčka stávala tvrz „Dřel", která byla již ve XIV. stol. zaniklá.

Staří lidé mi vyprávěli, že pamatují, když stávaly dvě části zdí, jen jako pilíře (bývalá brána) směrem k Borovnici. Rozvezli to к nějaké stavbě do Borovnice. Nejvíc zpustošil hradisko jakýsi hospodářský správce Gre-gorica.

Dal kámen lámati a voziti do Borovnice, aby z něho pálili vápno. Ale zklamal se, byla to jen opuka.

Po dvaceti letech mluvil jsem s těmi lamači a vyprávěli mi, že při tom našli dlouhý, starý meč, který se jim v rukou zlomil. Zahodili jej.

Odkryli tam dubový trám, dost hluboko v zemi. Při kácení jedné paseky na kopci, uvázl jeden buk a spadl od pařezu do země a musel prý se jen vrch uříznouti, ostatní zůstalo v zemi. Podle toho myslím, že by tam mohlo být nějaké sklepení. Kopal jsem tam častěji a odkryl jsem základy tvrze. Tvrz „Dřel" nebyla velká. Spodní část byla asi kamenná, horní dřevěná a podle všeho shořela. Našel jsem všude hojně popela a hřeby železné, podoby šipky, jako od ohně černé.

*) Lidová etymologie; pravděpodobněji Závrš = za vrchem. Versi tuto však zaznamenal již Sedláček, Hrady a zámky II., str. 32, 33.    F.

*) Lidová etymologie; pravděpodobněji Závrš = za vrchem. Versi tuto však zaznamenal již Sedláček, Hrady a zámky II., str. 32, 33.@AR@F.

Předchozí   Následující