Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 78

V místech, kde stály poslední zbytky zdí, bývala asi kovárna, bylo tam mnoho škváry.

V hloubce asi půldruhého metru našel jsem staré kachlíky ze 13. stol. Poslal jsem je prof. Sedláčkovi, který tehdy popisoval tvrz v Koldíně a viděl jsem je později zase na výstavě ve Stromovce. Kromě nich našel jsem zvláštní druh ostruhy a mnoho různých střepin z nádob velmi velkých; pak nárožníky (hřebíky) a zvláštní cihly, které měly na největších plochách tři příčné rýhy, aby v nich malta lépe držela. Protější kopec je na vrchu rovný a bývala prý tu zahrada, která byla s hradem přes ouval dřevěným mostem spojena.*)

    J. Knij, Hájek 1861.

Peníze na Chlumu.

My jsme bydleli v Podhomoli, patří to k Borovnici. Na Chlumu bývaly sklepy a díry. Chodívaly jsme se tam jako děti na veliký pátek modlit, o pašijích se tam otvírají poklady.

    Anna Tajbrová z Dubí 1840. (Bydlela v Podhomoli.)

Planá hruška u Hájku.

Mezi osadou Hájkem a obcí Malou Skrovnicí, na polích rolníka Vašatého, stávala stará a velmi silná plánice. V roce 1866 dotazovali se na ni Prajzi, když Malou Skrovnicí táhli.

Hrušku tu jsem však již nezastihl, byla před mnoha lety skácena.

Jalovec u Malé Lhoty.

Vyprávěl mi jeden velmi starý hajný na pensi, že blízko panské hájovny u Malé Lhoty, v době, když on tam bydlel, stával silný jalovec. Hajný jej dal skácet a na prkna pořezat na nábytek. Jelikož jalovec je jen keř a pomalu roste, byl podle toho asi velmi

starý.

Staré lípy u Chocně.

Kolem okresní silnice od Chocně do Hemže stojí prastaré lípy. Jak jsem se dozvěděl, pocházejí prý z roku po bitvě bělohorské.

Děti, které byly na dříví, rozprávěly, že slyšely od báby o bílé paní. Prý se tam nějaká hradská paní oběsila na stromě a jako bílá paní obchází. Ale bábu jsem nenašel a nic bližšího jsem zjistit nemohl.    Filip.

*) V roce 1918 byl jsem na Chlumu několikrát. Jsou to opravdu kopce dva, ale příkop mezi nimi, ač je velmi hluboký, je asi umělý, snad z doby stavby tvrze. К bývalé tvrzi je dosud z příkopu patrná cesta, nahoře zbytky zdí zasypané rumem a hlinou, zarostlé stromy.
Na poli pracující lidé mi vyprávěli, že z té panské zahrady zdivočely tu nějaké květiny a udržují se podnes. Věc nemožná, jestli Chlum přestal býti sídlištěm před 5—6 sty roky. Spíše asi zavdala podnět к pověsti některá vzácná rostlina hájová, stře-víčník, lilie zlatohlavá, kruštík fialový, nebo některý nádhernější hvozdík.
Děti, které byly na dříví, rozprávěly, že slyšely od báby o bílé paní. Prý se tam nějaká hradská paní oběsila na stromě a jako bílá paní obchází. Ale bábu jsem nenašel a nic bližšího jsem zjistit nemohl.@AR@Filip.

Předchozí   Následující