Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 80

Socha Panny Marie v Doudlebách.

Za dvorem je socha Panny Marie, ta se točí; až se zcela otočí

na Doudleby, bude konec světa.*)    Anna Frydrychová, Doudleby 1836.

Svatý Prokop v Doudlebách.**)

Proti zámku hrabat z Bubna v Doudlebách je stará socha sv. Prokopa, drží čerta na řetěze. Za ní je chalupa, která patřívala nějakému handlíři. Jednou vyšla stará hraběnka s bratrem, který byl u ní na návštěvě, z parku. Bratr ukázal na sochu a ptal se, kdo to je. Hraběnka myslela, že se ptá na handlíře, který stál u chalupy za sochou a řekla: „I to je takový darebný handlíř a filutář."

„Ale jdi a proč mu tady postavili pomník?"

    E. Fialová, Kostelec n. O. 1839.

Vamberk.

Je to průmyslové místo nad říčkou Zdobnicí, které proslulo kraj-kářstvím, spolu se svým okolím. Krajkářství to zavedla Magdalena z Mel-deku, vdova po Kašparu Grambovi, po 30leté válce. Škola krajkářská je tu od r. 1889.

Hřbitovní kostel sv. P. Barbory je z r. 1697, farní kostel sv. Prokopa býval dřevěný; r. 1710 byl zbořen a nynější postaven. Tento vyhořel r. 1898. Tehdy také shořela kaple Krista Pána z r. 1754 a nebyla již znovuzřízena. Mariánská socha na náměstí je z r. 1699. Dřevěný dům staré fary byl z r. 1637, i několik jiných ze 17. stol. Školy jsou z r. 1904 až 1905, nedlouho před tím postavena radnice.

První tkalcovna byla tu založena r. 1888 (Hernychova).    F.

Kamenný kříž ve Vamberce.

U Zemanovy továrny je v zemi hrubý kamennný kříž. Vypravoval mi žebrák, proč jej tam dali.

Byla tu zlá vrchnost, vlastně hrabě byl velmi zlý a poddané velmi týral. Všichni ho proklínali.

Jednou někomu velmi ublížil a ten veřejně prosil Pánaboha, aby při první bouřce hraběte hrom zabil.

Blížila se velká bouřka; ustrašená hraběnka vyběhla hledat hraběte. Nebyl právě doma.


*) Základ к pověsti jistě dala poněkud neobvyklá poloha sochy. Za války i tato pověst oživla, jako většina proroctví a slyšel jsem ve vlaku, že je zase natočena víc.
**) O této soše píše V. Kodousek na str. 189: Socha sv. Prokopa před zámkem. Svatý tento drží v pravé ruce na řetěze ďábla, v levé ruce berlu. Vzadu je letopočet 1730. Socha tato stála dříve, dokud ještě císařská silnice tudy nevedla, na sadě ma-jetníka č. 2, tehdáž Ročka, s přezdívkou Špekulanta. Ten sv. Prokopa někomu prodal. Prodej ten byl však zakročením vrchnostenského úřadu zrušen. Řetěz, na kterém sv. Prokop ďábla drží, musel být již několikrát jiným nahrazen. Část osady kolem této statue zove se u sv. Prokopa.

Předchozí   Následující