Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 81



V záři blesku uhlídala ho u cesty. Padla na kolena, sepjala ruce a prosila Boha za milost pro svého muže.

Ale zablesklo se podruhé, hrom zarachotil a kletba poddaných se vyplnila. Hraběnka tam kázala dát ten kříž.

Podle vypravování neznámého žebráka.

*

Podle jiné verse probodl tam vůl řezníka. (Totéž se vypravuje o kříži v Rovni.)    F.

Zázračná studánka ve Vyhnánově.

U jednoho statku ve Vyhnánově je veliký habr a na něm obrázek Panny Marie. Lidé se tam chodívali modlit. Jednou se tu pomodlil polo-osleplý muž a vymyl si oči u studánky. Hned se úplně vyhojily.

    G. Lašek, rukop. sbírka.*)

Lípa v Rovni u Vamberka.

Před statkem č. 15 u silnice v Rovni stojí torso mohutné lípy. Kmen má v objemu 5'3 m, koruny zbývá asi třetina. Někdy před r. 1880 vichr ulomil dvě třetiny koruny. Je dutá.     F.

.Okrouhlice

U vsi Merklovic je na okrouhlém pahorku les, který se jmenuje Okrouhlice. Tu prý stával klášter, který se jednoho dne i s ohromnými poklady propadl do země. Jistý šafář se tomu povídání smával. Jednou na Velký pátek, právě když ve Vamberce v kostele zpívali pašije, šel tu kolem. Vrch byl otevřený a v něm ohromný poklad, hlídaný velikým černým psem. Místo aby tam byl hodil něco svěceného, třeba růženec, udeřil psa holí. Pes na něho skočil a udeřil jím, že z toho dlouhý čas stonal. Vícekrát pokladu nespatřil.    Lašek, rukop. sbírka.

V Pekle.

Kde je nyní osada Peklo, bývala louka a na té pásl pasák doby-tek. Sel kolem žebrák a prosil o kousek chleba. Pasák, že nedá. Žebrák prosil tím víc. Rozhněval se pasák a zaklel se, že nedá, kdyby se měl propadnout. Jen to dořekl, propadl se i se stádem.

*

V horní části, tam kde je silnice nejvýše, stojí hospoda. Tam říkají u pekelské brány. V dolní části je zajímavý dřevěný most u mlýna. Výše, na silnici k Libštejnu, zjevovala se světla v podobě kříže.

    Lašek, rukop. sbírka.

*) Pan ředitel G. Lašek dal mi s ochotou opravdu nevšední к disposici svoji rukopisnou sbírku pověstí. Vypravěči až na dva případy nebyli v ní označováni. Proto podpisuji příspěvky i jeho sbírky prostě jeho jménem. Při sbírání dat používal jsem jeho tištěných prací a kdo by chtěl v této krajině dále pracovat, neobejde se bez nich.

Předchozí   Následující